Hlavní obsah

Na závěr dostala cenu Třeštíková. Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti je minulostí

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu skončila letošní Letní filmová škola (LFŠ). Pořádá ji Asociace českých filmových klubů, která zároveň rozdala během devíti dnů pět Výročních cen. Jako poslední ji před projekcí své novinky Mallory obdržela slavná česká dokumentaristka Helena Třeštíková.

Foto: LFŠ/Marek Malůšek

Helena Třeštíková obdržela cenu.

Článek

Ta v Hradišti mluvila třeba o tom, podle čeho si vybírá hrdiny svých časosběrných dokumentů. „Hledám lidi, kteří jsou přirození a před kamerou si na nic nehrají,“ řekla. Na besedě s ní zazněla i otázka, jestli má nějakou zkušenost s drogami. „Pervitin jsem zatím nezkoušela, ale pokud bych měla něčemu propadnout, byly by to asi prášky proti bolesti,“ odpověděla.

Jako první letos dostal Výroční cenu AČFK finsko-brazilský režisér Mika Kaurismäki, a to za „zásadní roli v utváření moderní finské kinematografie a výjimečné propojení domácích a globálních témat“. Bratr slavnějšího Akiho se do Uherského Hradiště vrátil po osmi letech. „Aki už tady cenu získal, jsem rád, že se dostalo i na mě. I když vzhledem k tomu, že jsem starší, by posloupnost měla být opačná,“ glosoval své ocenění vtipně.

Cenu v podobě zlaté zmrzliny obdržel také herec Boleslav Polívka, který na LFŠ vzpomínal i na spolupráci s Alenou Mihulovou, se kterou si zahrál v novém dramatu Domácí péče: „Měl jsem samozřejmě teorii, že mou partnerku by měla hrát dvacetiletá mulatka. Ideálně dvě, aby se o mě praly. Ale jsem rád, že to Alenka nakonec urvala pro sebe.“

Filmy Íránce Mohsena Makhmalbafa, mezi které patří třeba Cyklista nebo Nevinný okamžik, jsou v jeho domovině zakázané. V sedmdesátých letech byl stoupencem islámské revoluce. „Nepodporoval jsem ji, byl jsem její součástí – to je trochu něco jiného. Časem jsem ale pochopil, že žádná revoluce nevede ke svobodě,“ řekl. Výroční cenu získal za humanismus, s nímž zkoumá člověka v mezních situacích.

Pátým uherskohradišťským laureátem se stal dramaturg ČT Michael Málek. Ocenění mu bylo uděleno za dlouholetou spolupráci s LFŠ a filmovými kluby.

Přijelo více než pět tisíc lidí

Dalšími výraznými hosty festivalu byli režiséři Peter Strickland a Christoph Hochhäusler.

Strickland, který natočil třeba lesbické drama Pestrobarvec petrklíčový nebo snímek o pomstě s názvem Katalin Varga, se v Hradišti vyznal z lásky k pokleslým žánrům. „V jejich rámci můžete realizovat nápady, které by vám v realistickém snímku neprošly. Zároveň se však snažím vždycky ukázat i něco, co od daného žánru nečekáte.“

Filmy Christopha Hochhäuslera byly uvedeny na mnoha prestižních světových festivalech včetně toho v Cannes. Je považován za předního představitele tzv. Berlínské školy, což je označení především německých filmařů, kteří se v devadesátých letech začali vymezovat vůči mainstreamu. „Nejsme a nikdy jsme nebyli stylově stejnorodá skupina. Jsme spíš skupina lidí, kteří spolu občas spolupracují,“ okomentoval to.

Na LFŠ akreditovalo 5500 návštěvníků, kteří mohli zhlédnout 237 snímků na osmi promítacích místech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám