Hlavní obsah

Rukopis knihy Harper Leeové byl nalezen dříve

Právo, LZ

Vydání druhé knihy americké autorky Harper Leeové (89) s názvem Go Set a Watchman (Jdi, postav hlídku) bylo označeno za literární událost desetiletí. Rukopis byl údajně objeven loni, téměř půlstoletí po dopsání. Několik dní před vydáním knihy se však objevila zpráva, že byl nalezen už mnohem dříve. Podle slov spisovatelčina bývalého agenta se totiž Leeová vydání své další knihy nechtěla dožít.

Foto: ČTK

Harper Leeová: Go set a Watchman (Jdi, postav hlídku)

Článek

V roce 2014 se objevila převratná zpráva, že byl nalezen rukopis knihy Go Set aWatchman, která navazuje na dílo Jako zabít ptáčka, za kterou Leeová získala Pulitzerovu cenu. Nový příběh se odehrává dvacet let poté, je zasazen do padesátých let v Alabamě a objevuje se v něm postava Čipery, kterou čtenáři znají z předchozí knihy.

Deník The New York Times nyní přišel s informací, že není pravda, že byl text nalezen v roce 2014, jak uvedla autorčina právnička Tonja Carterová. Dokumenty byly údajně objeveny už před třemi lety, což potvrdil i bývalý agent Leeové Sam Pinkus. K rukopisům uvedl, že spisovatelka si nepřála dožít se vydání své další knihy.

Dnes je jí 89 let, má potíže se sluchem i zrakem a žije v domově důchodců. S Pinkusem se přitom rozešla ve zlém – prohlásila o něm, že se ji pokusil obrat o autorská práva na knihu Jako zabít ptáčka.

Go Set a Watchman vyšla 14. července a jednalo se o nejprodávanější knihu v předprodeji. Předchozí dílo Jako zabít ptáčka vyšlo prvně v roce 1960, ihned po vydání se stalo bestsellerem a řadí se do kánonu klasické americké literatury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám