Hlavní obsah

V Třešti vyráběli řezbáři figurky do společného betléma

V Třešti na Jihlavsku se během dvou svátečních dnů sešlo 55 řezbářů, aby vytvořili další figurky do místního unikátního betléma. Tato expozice jich už obsahuje přes 800 a po dnešku v ní přibude dalších několik desítek postaviček z lipového dřeva. Dřevořezání se letos konalo 14. rokem.

Foto: ČTK

Řezbáři se sjeli do Třeště na Jihlavsku.

Článek

Návštěvníci sledovali, jak se řezbářům pod rukama objevuje dřevěná salaš, figurky hospodyň, řemeslníků, oveček a jiných zvířat. Společný betlém je celoročně vystaven v třešťském Schumpeterově domě, rozrůstat by se měl i nadále. "Už se zase všichni těší, jak se sejdou příští rok" řekla Marie Roháčková z pořádajícího Spolku přátel betlémů v Třešti.

Letošní účast na Dřevořezání byla podle Roháčkové navzdory úmornému vedru srovnatelná s minulými ročníky. Trochu stínu řezbářům poskytly provizorní přístřešky, o pravidelné kropení dlažby v centru se starali dobrovolní hasiči. "Jezdili každé dvě hodiny a někdy i častěji," uvedla.

První betlémy v Třešti začaly vznikat před dvěma sty lety, koníček se dědí z generace na generaci. Dnes je město proslulé stavěním a zpřístupněním betlémů v rodinách. Lidé si je mohou kolem Vánoc prohlédnout na takzvané Betlémské cestě, která propojuje 15 domácností a muzeum.

V roce 1999 se konal v Třešti mezinárodní betlemářský seminář při příležitosti oslav 650. let první písemné zmínky o městě. Od té doby se v létě do Třeště sjíždějí řezbáři. Od roku 2007 na Dřevořezání vznikají také sochy v nadživotní velikosti do poutače se svatou rodinou umístěného při vjezdu do centra města.

Reklama

Výběr článků

Načítám