Hlavní obsah

Sherrill Milnes jako režisér Dona Giovanniho

Právo, (rh)

Slavný americký operní barytonista Sherrill Milnes se v Praze představí jako debutující režisér inscenace Mozartova Dona Giovanniho ve Stavovském divadle, kde měla „opera oper“ v říjnu 1787 svou světovou premiéru pod skladatelovou taktovkou.

Foto: Prague Summer Nights/Kurt Vinion

I sbor v Mozartově opeře budou tvořit mladí pěvci.

Článek

Od 3. července se zde ve čtyřech představeních bude hrát Don Giovanni obsazený mladými operními talenty a hudebníky z mnoha zemí v rámci hudebního festivalu Prague Summer Nights Young Artists.

Sherrill Milnes sám patří k legendárním představitelům Mozartova proslulého svůdce žen. V pražském Stavovském divadle ho zpíval v rámci Pražského jara v roce 1981 a poté ještě v roce 1990.

Foto: Prague Summer Nights/Kurt Vinion

Americký barytonista Sherrill Milnes se v Praze představí jako režisér Dona Giovanniho.

„Jsem velmi šťastný, že se mohu opět vrátit do tak krásného města, jakým je Praha, kde jsem byl prvním Američanem v roli Dona Giovanniho. Je vzrušující být zpět po letech, tentokrát v režijním debutu s touto inscenací v rámci festivalu. Těším se na práci se skvělými mladými umělci a uvedení čtyř představení Dona Giovanniho se slavnými dekoracemi a kostýmy ze Stavovského divadla,“ říká Milnes, který byl od roku 1965 do 1997 jednou z hvězd newyorské Metropolitní opery, kde zpíval ve více než 652 představeních. Je rovněž nejnahrávanějším americkým pěvcem své doby, vítězem tří cen Grammy, v roce 2008 získal Opera News Award za celoživotní úspěch. Dnes se ve svých 80 letech stále věnuje pěveckým kurzům a porotám pěveckých soutěží.

Foto: Prague Summer Nights/Kurt Vinion

Titulní roli v Mozartově Donu Giovannim vytvoří Marcel Ferreira.

K účasti na festivalu byly z téměř 500 studentů vybrány čtyři desítky zpěváků a hudebníků z USA, Velké Británie, Německa, Koreje, Kanady, Číny, Mexika, Argentiny, Ruska, Chorvatska i Česka. Jsou to absolventi prestižních konzervatoří a univerzit. Titulní roli ztvární v alternaci barytonisté Marcelo Ferreira a Taeeun Moon.

Kromě inscenace Dona Giovanniho, jež je završením festivalu, se mladí pěvci představí také na slavnostním koncertu Grand Opera Gala, který se uskuteční v předvečer mozartovské premiéry 2. července, rovněž ve Stavovském divadle. Zazní na něm Pucciniho, Mozartovy, Straussovy a Gershwinovy árie a jako čestní hosté se pod taktovkou Johna Nardolilla, který bude řídit i Mozartovu operu, koncertu zúčastní i Sherrill Milnes nebo sopranistka Maria Zouves, jež je spolu s Milnesem podepsána i pod režií Dona Giovanniho.

Reklama

Výběr článků

Načítám