Hlavní obsah

Pražské quadriennale: Hudba, Počasí, Politika

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Staroměstském náměstí v Praze bude dnes v 18 hodin zahájena mezinárodní výstava scénografie a divadelního prostoru Pražské quadriennale (PQ), které do 28. června nabídne prezentaci děl a umělců z dosud rekordního počtu 78 zemí celého světa. Na zahájení zahraje Orchestr Berg s dirigentem Peterem Vrábelem a v režii Viliama Dočolomanského vystoupí umělci souboru Farma v jeskyni a Folklorní skupina Poľana z Jarabiny.

Foto: archiv PQ

Kyperská národní sekce se inspirovala pestrostí ptačí světa.

Článek

Ve světě nejuznávanější přehlídka divadelního prostoru s tradicí od roku 1967 se v Praze koná potřinácté a poprvé se přesouvá do centra metropole, do trojúhelníku mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. „Veškerá díla tak bude možné vidět uvnitř významných staveb a památek i ve veřejném prostoru," řekla na včerejší tiskové konferenci umělecká ředitelka PQ Sodja Zupanc Lotker.

Prostory si vybíraly země samy a zahrnují jak historické paláce, tak i opuštěný dům, gotický kostel, galerii, zahradu či tunel. Novinkou budou pohyblivé expozice ve veřejném prostoru. V rámci živé výstavy Kmeny budou centrem Prahy procházet desítky maskovaných skupin z celého světa, zastaví se v ulicích, v metru, v supermarketu nebo v divadle či v muzeu.

Foto: archiv PQ

Posezení ve vodě ve stylu řecké expozice.

Hlavní výstavní část tvoří Sekce zemí a regionů, které v Colloredo-Mansfeldském i Clam-Gallasově paláci, Pražské křižovatce, Kafkově domě, na Nové scéně Národního divadla i na přilehlé piazzettě  předvedou scénografii z 68 zemí, a to živou formou interaktivních expozic i side-specific akcí spojených tématem Sdílený Prostor: Hudba Počasí Politika.

„Návštěvníci tak budou mít možnost narazit na mrak, bouřku či vítr, slyšet i vidět hudbu nejrůznějších forem a zamyslet se nad odkazy umělců k politickému dění současnosti. Formou zážitkové výstavy se pomyslně přesunou po mapě celého současného divadelního světa,“ vysvětluje Sodja Zupanc Lotker.

Na piazzettě u Národního divadla zájemci naleznou i českou expozici, kterou tvoří projekt scénografky Jany Prekové nazvaný SWEET SWEET SWEET Nebeský festival, inspirovaný tvorbou režiséra Jana Nebeského. V rámci projektu Divadelní prostor se nabízí jedinečná videoinstalace GOLEM Cube, navazující na divadelní představení režiséra Iva Kristiána Kubáka v prostoru vily Štvanice.

I letos se budou na PQ udělovat prestižní ceny, a to jak Zlatá triga za nejlepší národní expozici, tak i Zlaté medaile v několika scénografických kategoriích, mimo jiné i za inovativní přístup ke scénografii. O cenách bude rozhodovat mezinárodní porota.

Foto: archiv PQ

Brazilská kostýmní kreace svědčí o temperamentu i invenci.

Během PQ se v Praze představí formou přednášek i řada významných zahraničních hostů. Poprvé do Prahy přijíždí kanadský divadelní mág Robert Lepage i americká režisérka Julie Taymor, jejíž nejznámější film Frida získal šest nominací na Oscara a dvě z nich proměnil. Z dalších hostů to bude americký režisér Robert Wilson, švýcarský scénograf Dominic Huber, spolupracovník dokumentárního divadla Rimini Protokoll, francouzský divadelník Phillip Quesne, zakladatel Vivarium Studia a řada dalších osobností.

Foto: archiv PQ

Bílý bezhlavý psík zastupuje finskou národní sekci.

Pražské quadriennale myslí i na děti, jimž je věnovaný speciální interaktivní program. Veškeré dění na dílnách a workshopech se bude točit kolem deštníku v duchu jednoho z témat letošního ročníku (Počasí). A kdo by chtěl ušetřit, ten ať se na PQ vypraví v pátek 19. června, kdy jsou jednotlivé výstavy nejen prodloužené do 23 hodin, ale po celý den je na ně vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám