Hlavní obsah

RECENZE: Šílený Max? Výbuchy a spoře oděné dívky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech se režisér George Miller vrátil k postavě Šíleného Maxe a navázal na akční sci-fi film z konce sedmé dekády, v němž na sebe upozornil mladičký Mel Gibson. Ten už ale v nové verzi Šílený Max: Zběsilá cesta nehraje, nahradil ho Tom Hardy.

Upoutávka na film Šílený Max: Zběsilá cestaVideo: Warner Bros. CZ

 
Článek

Technicky je nový snímek složitější a mnohem dokonalejší než starý Max s Gibsonem, zato scénář je primitivní.

Ocitáme se v blíže neurčené budoucnosti po blíže neurčené katastrofě, kdy svět ovládají malé bandy nepříjemných týpků v divných autech. Nejhorší je odporný dědek Immortan, který v Citadele sedí na zásobách vody a chudině dává jen po kapičkách. K tomu si ještě založil chovnou stanici na lidi, kam umístil několik velmi mladých hubených slečen. Ale co čert nechtěl, ukradne mu je Charlize Theronová alias Furiosa, jedna z „Arcimatek“ (ve filmu není vysvětleno, co to je).

Otrokovi hnusného diktátora (Tom Hardy) se rovněž podaří utéct a setká se s prchající skupinkou děvčat. Po počátečním hašteření pochopí, že se mají rádi, a společně brání svůj kamión proti pronásledovatelům.

Foto: Warner Bros.

Tom Hardy

Foto: Warner Bros.

Charlize Theronová

Foto: War

Šílený Max: Zběsilá jízda

Příběh trvá, poněkud neadekvátně, 120 minut. První hodinu divná auta  svařená z vraků jedou pouští a střílejí, druhou hodinu se divná auta vracejí pouští zpátky do Citadely a zase střílejí. Na herectví zde není čas, zbylo jen pár vteřin, kdy se nejede. Jenže ani tam není jasné, jestli to vlastně tvůrci myslí vážně, nebo to je zase nějaký vtip. A tak jediným dojmem, který v paměti uvízne, je to, že Charlize s oholenou hlavou působí drsněji než Max Toma Hardyho.

Pro Millerovu koncepci je typické vyšinuté megalomanství, čiré bláznovství a dětské nadšení z mašinek, koleček a bombiček. Pojízdná monstra vypadají nelogicky. V postapokalyptické době nedostatku jsou složitě zdobeny a mají neuvěřitelné vychytávky, např. kytaristu na plošině s obří aparaturou.

Akční choreografie vypadá báječně, postavy jsou dekadentně vymóděné a střílení nikdy nekončí. Miller ví, co cílová skupina komiksů a béčkových akčních filmů chce: málo mluvení, výbuchy, auta a polonahé osmnáctky. Takže je asi všechno v pořádku.

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám