Hlavní obsah

Letní shakespearovské slavnosti chystají Romea a Julii

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní shakespearovské slavnosti 2015 otevře 25. června na Pražském hradě premiéra inscenace Romeo a Julie v režii autorského tandemu SKUTR.

Foto: archiv LSS

Tereza Voříšková a Jan Sklenář jsou protagonisty chystané inscenace Romea a Julie.

Článek

Režisérské duo Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský se na scénu Nejvyššího purkrabství vrací po dvou letech. „Po zkušenosti z roku 2013 víme, že atmosféra zkoušek na Pražském hradě je neopakovatelná. Proto jsme s radostí přijali nabídku na Slavnostech znovu režírovat. A také jsme chtěli pracovat na tématu, které je nám blízké. Téma první velké lásky je přesně pro nás – Martina romantika a mne skeptika. A stejně tak je rozkročena i Shakespearova hra. Zpočátku romantika, v závěru drama s velkou skepsí možnosti naplnění lásky v našem světě. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením,“ říká režisér Lukáš Trpišovský.

Foto: Viktor Kronbauer

Vanda Hybnerová jako Titanie a David Prachař jako Oberon v inscenaci Sen noci svatojanské, kterou před dvěma lety uvedlo na LSS režisérské duo SKUTR.

Slavnou mileneckou dvojici ztělesní Tereza Voříšková jako Julie a Jan Sklenář z královéhradeckého Klicperova divadla jako Romeo. V dalších rolích se objeví Naďa Konvalinková, Saša Rašilov, Lenka Krobotová, Jiří Vyorálek, Dana Batulková, Martin Sláma, Marie Poulová, Petr Vančura, Jan Cina a další herci.

Shakespearova tragédie Romeo a Julie se na Pražský hrad vrací již poněkolikáté. Její inscenace v režii Tomáše Töpfera stála, spolu s Kačerovou režií Snu noci svatojanské, na samém počátku historie Letních shakespearovských slavností začátkem 90. let.

Kromě Romea a Julie se diváci opět mohou těšit na loňskou inscenaci komedie Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela s Václavem Jílkem, Petrou Horváthovou, Petrem Čtvrtníčkem nebo Leošem Nohou. Bude se hrát i fantazijní inscenace Sen noci svatojanské v režii SKUTR v hlavních rolích s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem. A již sedmým rokem se na Hrad vracejí i Veselé paničky windsorské Jiřího Menzela. Letos naposledy se bude hrát i komedie Zkrocení zlé ženy v režii Daniela Špinara (v hlavních rolích Tatiana Vilhelmová, Jana Stryková, Roman Zach, Vojtěch Dyk, Matouš Ruml a další).

Z Bratislavy přijede do Prahy komedie Večer trojkrál’ový alebo Čo len chcete maďarské režisérky Enikő Eszényi. Po loňském úspěchu se na tři večery do Prahy vrací mimořádná ostravská inscenace Jak se vám líbí v režii Michala Langa.

Na srpen je přichystán ojedinělý orchestrální koncert filmové hudby skotského skladatele Patricka Doylea doplněný speciální velkoplošnou projekcí. Ve večeru nazvaném Patrick Doyle – Shakespeare in Concert zazní hity z hollywoodských adaptací známých děl Williama Shakespeara v režii Kennetha Branagha, mj. ukázky z filmů Hamlet, Jindřich V., Jak se vám líbí či Mnoho povyku pro nic. Český národní symfonický orchestr a Kühnův smíšený sbor bude řídit James Shearman a vystoupí i herci Prague Shakespeare Company.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám