Hlavní obsah

Den Romů slaví ČT sérií filmů a pořadů

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna. Česká televize při této příležitosti chystá celou sérii pořadů, ať už jde o časosběrné dokumenty či hrané filmy.

Foto: Česká televize

Z filmu Být Romem

Článek

„V následujícím týdnu uvede Česká televize sérií pořadů věnovaných Mezinárodnímu dni Romů. V televizní premiéře diváci uvidí mimo jiné i dokument Zatajené dopisy o experimentální romské škole v 50. letech, který byl nedávno součástí festivalu Jeden svět, či psychologické drama Marian, celovečerní debut čerstvého držitele Českého lva Petra Václava,” sdělila mluvčí ČT Alžběta Plívová.

ČT uvede také starší a cenami ověnčený český film Smradi nebo časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Být Romem, mapující pět let hudebníka a romského aktivisty Vojty Lavičky. Podobný je i další dokument o Romce, novinářce Jarmile Balážové, který ČT uvede v pondělí po filmu Marian.

Film Až do města Aš vypráví tragikomický příběh dívky z východního Slovenska, která šla za štěstím až do západních Čech. Uvede ho kulturní kanál ČT art v neděli 12. dubna.

„Mezinárodní den Romů připadá na 8. dubna a připomíná první setkání romských představitelů v roce 1971 ve Velké Británii a vznik Mezinárodní romské unie. Setkání se zúčastnili zástupci čtrnácti zemí včetně tehdejšího Československa,” dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám