Hlavní obsah

RECENZE: Nesbømu vyrostla konkurence v Jihoafrické republice

Právo, Lucie Zelinková

Detektivnímu žánru dominují v současné době severští autoři. Na opačném konci světa jim však vyrostla silná konkurence. Jihoafričan Deon Meyer je autorem neméně kvalitním, ovšem docela jiným.

Foto: nakladatelství Moba

Deon Meyer: Ďáblova hora

Článek

A jeho krimi román Ďáblova hora, který právě přichází na český trh, je hoden velké pozornosti českého čtenáře.

Meyer přináší do zaběhlého prostředí detektivek, které jsou spjaty nejčastěji s Dánskem, Švédskem nebo Norskem, občasně s Británií, zcela nové motivy a náměty. Přivádí nás do Kapského města, mezi afrikánské kmeny, mezi tamní mentalitu, místní problémy, morálku a zločiny. I jeho vrah je jiný než severské stereotypy, není černobílý. Nesetkáme se tu s brutálním chladnokrevným pachatelem, který promyšleně vraždí.

Inovátorsky tu Meyer vystavěl postavu vraha, která je morálně sporná. Ta si totiž za oběti vybírá nepotrestané zločince, kteří ublížili dítěti. Likviduje pedofily a násilníky. Čtenář je proto postaven, stejně jako členové vyšetřovacího týmu, před otázku, do jaké míry je jeho chování vlastně pochopitelné a pro společnost, ve které je vysoký počet zločinů na bezbranných dětech a kde jim systém nedokáže pomoci, vlastně „užitečné“.

Naopak postavu detektiva vystavěl podle zaběhlé šablony. Inteligentní zhýralý alkoholik s rozpadající se rodinou patří k nejstereotypnějšímu vyobrazení detektiva napříč detektivním žánrem.

Čím Ďáblova hora vyniká, je spletení tří příběhových linií tří hlavních postav, kdy je čtenáři dovoleno nahlédnout do mysli každého z nich, a tím postupně splétat příběh dohromady.

Nesoustředí se pouze na honbu za vrahem. Autor tu navíc nastoluje tři hlavní témata, jejichž řešení zároveň prostřednictvím postav hledá.

Jak zamezit násilí na dětech, které překročilo hranice? Měl by být v dnešní době znovu nastolen trest smrti? Je možné přemoci démona alkoholu i po deseti letech pití a zdevastování osobního života?

Ďáblova hora má silný potenciál zaujmout české čtenáře natolik, že by se Meyer mohl do budoucna postavit vedle Nesbøho, Stiega Larssona a dalších mistrů krimi. Svou knihu, kterou napsal v rodné afrikánštině, přijede autor v červnu představit do Česka. V současnosti se navíc chystá filmové zpracování, kde si hlavní roli detektiva Bennyho Griessela zahraje Sean Bean.

Deon Meyer: Ďáblova hora
Moba, překlad Jakub Kalina, 456 stran, 349 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám