Hlavní obsah

Tajemství obrazu objevil až rentgen

Právo, Vladimír Vácha

Tajemství vzácného obrazu českého malíře Hippolyta Soběslava Pinkase Modlitba za oběšence, který někteří odborníci srovnávají se slavnou Manetovou Snídaní v trávě a který je od čtvrtka chloubou Alšovy Jihočeské galerie (AJG) ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích, objevil až rentgen.

Foto: Právo

Obraz Modlitba za oběšence

Článek

Obraz patřící mezi nejvýznamnější díla evropského realismu Pinkas dokončil za svého působení v Paříži v roce 1861 a zachytil na něm vzpomínku na sebevraždu malíře Josefa Wehleho, s nímž se přátelil.

„Do potemnělého interiéru umístil oběšence namalovaného zezadu a pod něj skupinu žen, které ho pomlouvají místo toho, aby provaz odřízly. Vystavený byl na pařížském salónu, kde vzbudil velký ohlas. O několik let později jej pak kvůli prodeji částečně přemaloval a zmíněného oběšence z něj odstranil. Zbyla po něm pouze symbolická oprátka položená na proutěném koši,“ popsala příběh malby autorka doprovodné publikace k tomuto dílu Kristýna Brožová.

Tajemství přemalby se podařilo odkrýt teprve nyní, po více než 150 letech pomocí rentgenu. Nyní obraz získala za dva milióny korun právě AJG.

„Loni za mnou přišel ředitel galerie Aleš Seifert s tím, že se objevila možnost Pinkasův obraz pořídit za dva milióny korun. Problém byl v tom, jak v rozpočtu galerie vyčlenit tento obnos, aniž bychom ohrozili jeho nákup a nepředběhli nás další možní zájemci, neboť skutečná hodnota obrazu je několikanásobně vyšší. Kraj, coby zřizovatel, proto zvýšil příspěvek, který galerii dáváme,“ řekl Právu poté, co AJG veřejnosti na jihu Čech obraz poprvé představila, hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Dodal, že dílo by galerii mohla závidět nejen Národní galerie v Praze, ale i leckterá světová výstavní síň.

To potvrdil i ředitel AJG. Je přesvědčený, že galerie získala díky kraji dílo, které se stává neskutečně cenným dědictvím do budoucnosti pro celý český národ. Modlitbu pro oběšence si mohou milovníci umění ve Wortnerově domě prohlédnout až do 5. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám