Hlavní obsah

Na projekce filmů v dolech či v kapli láká alternativní KineDok

Novinky, Stanislav Dvořák

Projekce kvalitních dokumentů na nečekaných místech nabídne festival KineDok, který začne 6. března v Praze a pokračuje v mnoha dalších městech.

Foto: IDF

Z filmu Danielův svět

Článek

„KineDok bude slavnostně zahájen 6. března ve 20.30 v Praze v prostorách La Fabrika-Slévárna projekcí dokumentu Andrey Culkové Cukr blog, jehož autorka se snaží zjistit, co stojí za naší závislosti na cukru a za mašinérií, která nás nutí jíst sladké. Cukr blog je jedním z dvanácti snímků, který se bude během roku promítat v nejrůznějších alternativních prostorech v celkem pěti zemích,” sdělil Novinkám Filip Šebek.

Kromě Prahy se budou filmy promítat v ostravském kreativním centru Provoz Hlubina v areálu bývalého dolu, v prostorách Klášterní kaple v novém centru kultury v Napajedlech, v plzeňské Papírně či v dalších alternativních prostorech v Olomouci, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Liberci, Brně a dalších městech.

Na programu je třeba český dokument Danielův svět Veroniky Liškové o pedofilech, který získal Cenu diváků na jihlavském festivalu. Dokument Kauza Cervanová vzbudil velké vášně na Slovensku, podobně i film o trestancích a recidivě Comeback, který natočil slovenský režisér Miro Remo.

Maďarsko-dánský dokument 1989 sleduje revoluční dobu očima dvojice tvůrců Erzsébet Rácz–Anders Østergaard a z Maďarska je také dokument Men with Balls Kristófa Kovácze, který natáčel v chudé romské vesnici, která se snaží získat peníze projektem tenisového areálu. Více na www.dokweb.net.

Reklama

Výběr článků

Načítám