Hlavní obsah

Oscarový Grandhotel Budapešť a Kód Enigmy nesou českou stopu

Při udílení Oscarů získaly v Los Angeles prestižní ocenění také filmy Grandhotel Budapešť a Kód Enigmy, které nesou českou stopu. V britsko-americkém snímku Kód Enigmy, jenž získal Oscara za scénář podle předlohy, zní swingová skladba Coffee Meditation Milana Svobody.

Foto: Cinemart

Grandhotel Budapešť

Článek

V případě Grandhotelu Budapešť, který získal čtyři ceny za nejlepší kostýmy, masky, hudbu a za výpravu a dekoraci, se režisér Wes Anderson podle svých slov inspiroval také Karlovými Vary a Prahou.

Svobodova hudba v Kódu Enigmy zní v momentě, kdy na parketu tančí hlavní hrdinové v podání Benedicta Cumberbatche a Keiry Knightleyové. Účast ve válečném životopisném dramatu, jež získalo nominace v osmi kategoriích včetně té za nejlepší snímek, považuje jazzový hudebník Svoboda za šťastnou náhodu. Coffee Meditation je jednou z jeho starších kompozicí.

Studio Fontána, které Svobodu zastupuje, ji uplatnilo prostřednictvím svého amerického subnakladatele. Studio se zaměřuje na takzvanou produkční hudbu, se kterou pracují hlavně filmaři, tvůrci reklam, hudební režiséři. Vybírají z nich muziku, která se jim pro daný žánr hodí.

Oscara získat nemohl, nebyla to původní hudba

Svobodova hudba ke Kódu Enigma byla takzvaně užitková, proto její autor neměl šanci získat Oscara, přestože hudba z filmu získala nominaci. Autorem původní hudby je francouzský hudebník Alexandre Desplat, který Oscara nakonec získal za hudbu ke snímku Grandhotel Budapešť.

Také tento snímek nominovaný v devíti kategoriích má souvislost s Českou republikou. Inspirací pro scénář bylo dílo Stefana Zweiga i zkušenosti ze středoevropských zemí, které při hledání lokací procestoval režisér, scenárista a producent Anderson. „Byly to Karlovy Vary, respektive starý Karlsbad, i Praha,” uvedl při své letošní návštěvě české metropole Anderson. Nakonec natáčel v saském městě Zhořelec, kde našel zchátralý obchodní dům z přelomu století. Příběh se odehrává ve fiktivní alpské zemi Zubrowka.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám