Hlavní obsah

Skupiny Jelen a Nebe svůj první koncert na turné vyprodaly

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu večer zahájily v olomouckém U klubu společné turné skupiny Jelen a Nebe. Přišlo na ně pět stovek diváků, bylo tedy vyprodáno. Přitom jde o první turné, na kterém ani jedna z formací neplní roli předkapely.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Skupina Jelen v Olomouci

Článek

Dosud totiž jak havířovské Nebe, tak mladší a tedy na pódiích méně zkušený pražský Jelen vystupovali na turné pouze v roli předkapel. Ti první si to zkusili například před Kryštof, ti druzí se namlsali dobrým ohlasem na své předskakování na loňské podzimní akustické sérii s Divokým Billem.

Tentokrát se skupiny dohodly, že se budou na jednotlivých koncertech střídat v pořadí, a aby bylo zřejmé, že jde o turné dvou rovnocenných těles, propojily se během večera na pódiu hned několikrát. Výsledkem byly nadšené reakce publika i například přiznání jednoho z členů skupiny Jelen, že to byl její zatím nejlepší koncert.

Přípravy v Krnově

Přípravy na turné vzaly obě kapely vážně. Den před koncertem v Olomouci se zdržovaly v krnovském klubu Kofola, kde zkoušely souhru svou i se zvukovou aparaturou.

„Do Kofoly jsme přijeli dopoledne a skončili jsme v noci. Jako tradičně. Vždycky si říkáme, že to nazkoušíme do pěti hodin večer, ale většinou končíme pozdě v noci. Mohli jsme si ale zase všechno vyzkoušet a s Jelenem jsme si zahráli písničky, které jsme si připravili společně,“ řekl Novinkám.cz zpěvák skupiny Nebe Petr Harazin.

Nadšené publikum, radost kapel

V Olomouci ve středu večer zahajoval Jelen. Folkrocková kapela přehrála drtivou většinu písniček ze svého loňského alba Světlo ve tmě a přidala i duet Co bylo dál?, který s ní zpívala tradičně hostující Kateřina Marie Tichá, jež v tomto případě na pódiích nahrazuje Janu Kirschner, jejíž hlas patří studiové verzi. Druhou novinkou byla písnička Nadějná. Složila ji Tichá a v Olomouci ji uvedla jako ukázku ze své desky, kterou připravuje.

Jednu píseň si s Jelenem přišel zazpívat Petr Harazin a závěrečnou nazvanou Jelen pak všichni členové formace Nebe.

„Jsem z našeho koncertu naprosto nadšený. Také velice překvapený, protože přišlo daleko více lidí, než jsme čekali. Doufali jsme, že jich přijde co nejvíc, ale opravdu jsme nečekali, že bude vyprodáno. Momentálně jsem v euforii. Čekali jsme, jak lidé na naše vystoupení zareagují, a oni si s námi od začátku zpívali, znali naše písničky a byli strašně bezprostřední,“ svěřil se Novinkám.cz hned po koncertě zpěvák a kytarista Jelena Jindra Polák.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

S Petrem Harazinem z kapely Nebe si v duetu zazpívala Kateřina Marie Tichá.

Nebe poté ukázalo, že několikaletá koncertní zkušenost se zúročuje a přesvědčivým výkonem si od začátku získalo publikum na svou stranu. Navíc se i naživo obnažila jeho schopnost psát chytlavé písničky, protože minimálně každá druhá měla tak výraznou melodickou stavbu, že se velice nenápadně zadírala pod kůži. Však si je také převážně mladé dívky v publiku s chutí a znalostí textů zazpívaly.

Polák si s Nebem přišel střihnout dvě skladby sám a na konec setu zařadili Havířovští novou verzi písničky Padáky, kterou jim pomohla odehrát celá skupina Jelen.

„Uvažovali jsme o tom, že zahrajeme i nějakou novou skladbu, ale nakonec jsme se rozhodli, že si ji necháme na další turné,“ řekl Novinkám.cz Harazin.

Dnes večer zahrají Jelen a Nebe v pražském Lucerna Music Baru a i tam je vyprodáno. Podobné to bude i v pátek v Děčíně a zcela vyprodaný je už i ostravský koncert.

Program turné:

19. 2. Praha

20. 2. Děčín

 21. 2. Jablonec nad Nisou

 6. 3. Sušice

 7. 3. Plzeň

12. 3. Brno

13. 3. Litomyšl

20. 3. Krnov

21. 3. Ostrava

11. 4. Havlíčkův Brod

Reklama

Výběr článků

Načítám