Hlavní obsah

Morriconeho velký návrat s vyznamenáním

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský skladatel a dirigent Ennio Morricone zopakoval ve čtvrtek večer ve vyprodané O2 areně triumf z loňska. Jeho třetí pražský koncert, tentokrát před dvanácti tisíci fanoušky, se moc nelišil od toho minulého.

Foto: Právo - Milan Malíček

Ennio Morricone při čtvrtečním koncertu v O2 areně

Článek

Se stejným názvem My Life in Music byl opět rekapitulací nejznámějších témat z desítek filmů, kterými se Morricone proslavil a posunul vývoj filmové hudby jako svébytného žánru. V šestaosmdesáti letech je obdivuhodné, že zvládne absolvovat velká evropská turné (to letošní má patnáct zastávek).

Morricone se vrátil ke spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem, se kterým už dlouho natáčí hudbu k televizním seriálům. Sbor byl maďarský (Kodályho sbor z Debrecénu) a vše doplňovalo šest italských hudebníků a zpěvačka Susanna Rigacci s nádhernými vokalízami z westernů Sergia Leoneho.

Na rozdíl od loňska odpadlo promítání úvodního dokumentu o skladateli a zlepšila se úroveň použití pláten vedle pódia, na kterých se kromě názvů skladeb promítaly i obrazové detaily.

Bezmála tříhodinový koncert rozdělil Morricone na čtyři celky. Zahájil tématem z Nedotknutelných a skončil bubínkovým se sborem z Quemady.  Zpočátku trochu studené publikum ke konci aplaudovalo stále častěji, takže spokojený Mistr přidal i témata a sbory z Misie a další tři přídavky.

Slíbené překvapení se konalo až na úplný závěr, kdy se na pódiu objevil ministr kultury Daniel Herman a za moderování Jana Smigmátora předal skladateli české vyznamenání Artis Bohemiae Amicis. A protože Morricone před časem popřel původní nepříliš šťastný reklamní slogan o posledním turné kariéry, lze očekávat, že v Praze nebyl naposledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám