Hlavní obsah

Tricky v Praze pootevře brány psychedelie

Právo, Alžběta Jechová

Britský hudebník, občasný herec a průkopník trip hopu Tricky přijede do Prahy představit své nové album. Lucerna Music Bar se rozvlní temnou elektronikou 31. ledna. Začíná se už v 18.30 hodin.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Tricky patří k průkopníkům trip hopu.

Článek

Že se pokaždé snaží přijít s něčím novým, naznačuje už název desky Adrian Thaws. Stejné jméno bychom totiž našli i v Trickyho občanském průkazu. Touto cestou ukazuje světu, kolik je ještě věcí, které o něm nevíme.

Deska spatřila světlo světa v září loňského roku. Život jí dalo Trickyho domácí studio v rodné Anglii, kam se vrátil po dlouhé době a vyšlo pod štítkem jeho vlastní značky False Idols. Výsledkem je třináct písní a 38 minut husí kůže.

Charakterizují ji hiphopová drsnost, která příjemně kontrastuje s prvky jazzu, house i reggae, a spousta slavných osobností, které se na dokonale bezútěšné atmosféře podílejí. Mezi jmény v závorkách můžeme najít třeba soulovou princeznu Nneku, elektronika Blue Daisy nebo popovou zpěvačku z Kodaně Oh Land.

Na desce se ale nepodíleli jen slavní hudebníci. Například ve videoklipu k písni Sun Down se objevuje charizmatický Norman Reedus. Fanoušci postapokalyptického seriálu The Walking Dead si jeho jméno jistě ihned spojí s postavou Daryla Dixona.

Album nebylo v žádném případě vytvořeno, aby bylo pouštěno na méně než 120 decibelů, a patří mezi ty typy hudebních prožitků, které dokáží posluchače vtáhnout. Následný návrat do reality není zaručen. Ve většině případů se ale tak stane.

Tricky Českou republiku navštívil už několikrát. Naposledy v roce 2010 na hudebním festivalu Rock for People. Můžeme-li soudit z jeho dřívějších vystoupení, čeká Lucerna Music Bar nezapomenutelný psychedelický zážitek z jiného světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám