Hlavní obsah

Knížák skončí jako vedoucí ateliéru na AVU

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milan Knížák skončí jako vedoucí pedagog Ateliéru intermediální tvorby na Akademii výtvarných umění v Praze. Má však možnost nadále přednášet, uvedl rektor Tomáš Vaněk. Knížákovi žáci proti jeho odvolání protestují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Knížák

Článek

„Po důkladném zvážení všech předložených návrhů jsem se rozhodl od nového akademického roku 2015/ 2016 jmenovat na pozici vedoucího pedagoga Ateliéru nových médií MgA. Tomáše Svobodu, na pozici vedoucí pedagožky Ateliéru intermediální tvorby doc. MgA. Milenu Dopitovou a na pozici vedoucích pedagogů Ateliéru intermediální tvorby II. MgA. Pavlu Scerankovou, Ph.D. a doc. Mgr. art. Dušana Zahoranského,” uvedl rektor v písemném rozhodnutí o výběrových řízeních.

Znamená to, že Knížák už nebude vedoucím, ale může dokončit školní rok. „Všichni tři stávající pedagogové, kterých se tato změna dotkla, řádně a beze změn dokončí akademický rok 2014/ 2015,” dodal rektor.

Kvůli Knížákovi doplnil ještě zvláštní vysvětlení: „V případě pana prof. Milana Knížáka jsem si plně vědom jeho výjimečného přínosu, kterým během devadesátých let vtisknul Akademii výtvarných umění v Praze novou definici a kvalitu. Velice si cením dvacetipětileté práce, kterou věnoval studentům i celé škole. Chci mu jménem svých kolegů a celé akademické obce za jeho nevšední úsilí vyjádřit náš dík a jako ocenění jeho výjimečných zásluh podám Umělecké radě AVU návrh, aby profesorovi Knížákovi udělila titul Doctor honoris causa.”

„Bude požívat statut Emeritního profesora, a tak nadále participovat na aktivitách školy, včetně možnosti být školitelem vybraných doktorandek a doktorandů. V neposlední řadě bude mít pan profesor možnost připravit cyklus autorských přednášek pro celou akademickou obec do nového akademického roku 2015/ 2016.”

Studentům se odvolání Knížáka nelíbí. Požadují přezkoumání výběrového řízení a sepisují v tomto smyslu petici a připravují protestní akci na AVU, upozornila ČTK. Změna vedoucího pedagoga pro současné studenty "naprosto zásadně narušuje cestu již započatého individuálního rozvoje, založeného na propracované pedagogické metodice profesora Knížáka".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám