Hlavní obsah

Pražský filharmonický sbor nabídne Stravinského, Brucknera a Ruttera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní koncert k 80. výročí Pražského filharmonického sboru (PFS) se uskuteční 5. února v Dvořákově síni pražského Rudolfina. V programu bude kantáta Svatba Igora Stravinského se čtyřmi klavíry a bicími, dále zazní místy jazzová Gloria soudobého anglického skladatele Johna Ruttera a výběr z motet Antona Brucknera, informovala Aneta Doušová.

Foto: Petra Hajská

Pražský filharmonický sbor

Článek

„Současně s koncertem bude v Rudolfinu zahájena výstava mapující historii sboru,” uvedla Doušová. Stravinského Svatba nabídne ruské chorografické scény ve čtyřech obrazech podle ruské lidové poezie pro sóla, smíšený sbor, čtyři klavíry a bicí. Z lidové poezie sestavil skladatel scény venkovského svatebního obřadu, pro výběr textů posloužila antologie Petra Kirejevského. Svatba vznikala mezi roky 1914–1923 pro soubor Les Ballets Russes Sergeje Ďagileva.

Po přestávce PFS nabídne výběr z motet Antona Brucknera. Mezi nimi bude čtyřhlasé moteto Os justi, vzniklé na základě žádosti vedoucího sboru z chrámu St. Florian Ignaze Traumihlera roku 1879. PFS zařadí i křesťanskou modlitbu Tota pulchra es, která je součástí mariánského kultu. Zhudebnění Brucknera je z roku 1878 a je určeno pro sólo tenor, sbor a varhany.

Na závěr program nabídne třívěté dílo Gloria anglického skladatele a sbormistra Johna Ruttera roku 1974. Jde o skladbu pro sóla, smíšený sbor, žestě, varhany a bicí.

Od roku 1935

PFS činnost zahájil v roce 1935 pod vedením zakladatele Jana Kühna jako Sbor Radiojournalu Praha, později jako Český pěvecký sbor. Pravidelně vystupuje na festivalech v Bregenzu a St. Gallen. Svoji první nahrávku uskutečnil v roce 1952, šlo o Dvořákovo Stabat mater s Českou filharmonií a Václavem Talichem. Od té doby natočil více než 100 titulů pro řadu světových firem.

Předloni příspěvková organizace PFS skončila se ziskem zhruba 972 000 korun. Z financí získaných koncerty pokrývá sbor svoji činnost, náklady na dopravu, pronájem svého sídla v Praze a podobně. PFS sídlí v budově na Senovážném náměstí, nyní má přibližně 70 členů. Mezi jeho koncertní partnery patří například Berlínská filharmonie, Vídeňská filharmonie, Symfonický orchestr BBC v Londýně a Česká filharmonie. Více informací je na www.filharmonickysbor.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám