Hlavní obsah

Plzeň se o víkendu otevře Evropě

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symfonie zvonů, největší videomapping na stěny katedrály sv. Bartoloměje, švýcarský provazochodec David Dimitri, ledové sochy, koncerty či Ateliér Jiřího Trnky – to jsou jen některé z lákadel, jimiž se o víkendu Plzeň ohlásí světu jako Evropské město kultury 2015. Slavnostní zahájení „evropského roku“ se odehraje v režii Petra Formana pod širým nebem v plzeňských ulicích, sadech a na náměstích.

Foto: Vizualizace 3dsense

Autorem obrovitého videomappingu je 3dsense.

Článek

Již v sobotu 17. ledna dopoledne se v Galerii města Plzně otevře Ateliér Jiřího Trnky, který nabídne reprezentativní průřez tvorbou slavného plzeňského rodáka.

Foto: ČTK - Alexandr Hampl

Tvorbu plzeňského rodáka Jiřího Trnky představí retrospektivní Ateliér.

Odpoledne se pak na náměstí Republiky sejdou čtyři průvody symbolizující čtyři plzeňské řeky, poté se na celé ploše náměstí rozehraje podívaná, které se zúčastní přes sto padesát českých i zahraničních herců, akrobatů, hudebníků a dalších umělců. Mimo jiné to bude adrenalinové vystoupení švýcarského provazochodce Davida Dimitriho nebo největší videomapping u nás z dílny 3dsense, který na ploše 5000 m² oživí nejen katedrálu, ale i okolní domy. Zahájení doprovodí premiéra původní skladby skladatele Marka Ivanoviče Symfonie zvonů v podání Plzeňské filharmonie, která vyvrcholí prvním rozezněním nových zvonů umístěných v Katedrále sv. Bartoloměje.

Foto: archiv Plzeň EHMK

Švýcarský akrobat David Dimitri bude mít svou produkci na náměstí Republiky

„Plzeň žije pořízením nových zvonů více než rok. Nemohli jsme si přát nic krásnějšího a dojemnějšího než zahájit projekt Plzeň - EHMK 2015 rozezněním zvonů, které mohly být vyzdviženy do věže katedrály sv. Bartoloměje díky velkorysosti, vstřícnosti a sounáležitosti občanů našeho města,“ říká první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

Večer bude program pokračovat na desítkách míst v centru města řadou hudebních vystoupení od elektroswingu až po varhanní koncert Adama Viktory přenášený na náměstí a mnoha dalšími akcemi včetně večerních prohlídek výstav a muzeí nebo autorským čtením v knihovně. Připraven bude i ledový bar sochaře Františka Bálka s ledovými sochami anebo ochutnávky české a evropské kuchyně.

V neděli program pokračuje dalšími akcemi, mj. komentovanými vycházkami a prohlídkami památek či setkáními se zajímavými osobnostmi spojenými s Plzní. Budou mezi nimi Dan Bárta, Milan Knížák nebo Václav Chaloupek. Na závěr slavnostního víkendu se uskuteční koncert skupiny Mandrage v Divadle Pod Lampou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám