Hlavní obsah

Ceny filmových kritiků uvede Moravec

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny české filmové kritiky budou popáté vyhlášeny 24. ledna 2015 v pražském divadle Archa v přímém přenosu programu ČT 2 od 20:00. Průvodcem večera bude Václav Moravec.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Václav Moravec

Článek

Ceny budou uděleny nově v 8 kategoriích – nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, kamera a nejlepší herecké výkony v ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro objev roku.

„Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2015. V uplynulých letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem čtyř desítek filmových kritiků a publicistů a s podobným počtem se počítá i pro letošní ročník,” sdělila Uljana Donátová.

Pouze dva umělci získali tuto cenu dvakrát - kameraman Vladimír Smutný za nejlepší kameru u filmů Kuky se vrací (2010) a Poupata (2011), a herečka Simona Babčáková za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli filmu Největší z Čechů (2010) a za nejlepší vedlejší roli ve filmu Rodina je základ státu (2011).

Hlasování filmových kritiků je veřejné, výsledky budou zveřejněny na stránkách www.filmovakritika.cz. Ceny filmové kritiky chtějí nabídnout alternativu k Českým lvům, o kterých nerozhodují profesionální kritici, ale spíše lidé z filmového průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám