Hlavní obsah

Struny podzimu patří fadu a minimalismu

Praha

Vystoupení portugalské zpěvačky Marizy zahájí v pondělí večer festival Struny podzimu. Následovat budou dva koncerty zasvěcené minimalismu, ve čtvrtek se představí cellistka Maya Beiserová a 14. října vystoupí Steve Reich se skupinou Colina Currieho.

Foto: archív Strun podzimu

Mariza zahájí festival Struny podzimu.

Článek

Mariza je nejen největší současnou hvězdou fada, jakési obdoby francouzského šansonu, ale také jeho velkou inovátorkou, která je proměňuje, podobně jako Astor Piazzolla změnil tango. Její písně jsou plné stesku kvůli lásce v odloučení, nebojí se však žánr obohacovat o prvky z dalších stylů.

Mariza sice pochází z lisabonské čtvrti Mourarie, kde fado v 19. století vzniklo, je ale poloviční Afričanka.

Maya Beiser, která zahraje ve čtvrtek, je členkou známého newyorského avantgardního souboru Bang On A Can. Spolupracovala se zakladateli minimalismu Philipem Glassem i Stevem Reichem, jehož Cello Counterpoint uvede i v Praze stejně jako Mariel od Osvalda Golijova. O šíři jejího záběru svědčí, že koncert v pražském Studiu hrdinů ve Veletržním paláci zakončí její úprava skladby Led Zeppelin Kashmir.

Steve Reich ve Foru Karlín uvede své klasické skladby Clapping Music a Drumming, které patří k úhelným kamenům minimalismu, a také Sextet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám