Hlavní obsah

Zemřel fotograf Daniel Reynek

Po krátké nemoci ve věku 86 let zemřel v noci na úterý v Petrkově na Havlíčkobrodsku fotograf Daniel Reynek. Pohřeb se bude konat v sobotu v obci Svatý Kříž.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotograf Daniel Reynek na archivním snímku z 22. listopadu 2013

Článek

Narodil se do umělecké rodiny. Jeho matkou byla francouzská básnířka Suzanne Renaudová a otcem výtvarník, básník a překladatel Bohuslav Reynek. Danielovy první umělecké práce ovlivňoval právě otec. Zpočátku s ním syn pracoval na grafikách, určitou dobu spolu dokonce experimentovali s upravovanými skleněnými negativy. Později se ale Daniel prosadil díky vlastní technice fotografických montáží.

Fotografovat začal ve čtyřicátých letech 20. století. "Bylo to za války, kdy u nás byli ubytovaní jihlavští Židé, konkrétně Filip Hermann – a ten mi dal foťáček," řekl v minulosti v rozhovoru pro Českou televizi. Věnoval se prostým a nenápadným motivům. Fotografoval krajinu, ovce, kočky či oblaka. Přibližně od poloviny 60. let vytvářel montáže, kdy skládal barevné snímky přes sebe do dvojic.

Ačkoliv se narodil ve Francii, už dětství trávil částečně v Čechách. Později prožil značnou část života v Petrkově, kde měla jeho rodina dříve statek, který však Reynkovým nejprve zabrali za druhé světové války nacisté a po válce byl statek zestátněn. Daniel Reynek následně pracoval jako šofér u Pozemních staveb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám