Hlavní obsah

U2: Za 18 měsíců přijde nová deska a také revoluce v prodeji hudby

Novinky, Stanislav Dvořák

Frontman U2 Bono slibuje příchod údajně „revolučního způsobu“ prodeje hudby ve spolupráci s firmou Apple. Současně oznámil krátce po vydání novinky Songs of Innocence další album.

Článek

Revoluce nás má čekat asi za 18 měsíců, stejně jako album, přislíbil Bono. Neznámý formát má být „neodolatelně vzrušující” a fanoušky prý zase přiměje ke kupování hudby.

Zpěvák jej popsal jako audiovizuální interaktivní formát, který se nedá kopírovat a vrátí do hry i výtvarnou část alba. Budeme si prý moci hrát s texty a uvidíme i fotky, které jsme ještě nikdy neviděli. Podobná nadšená prohlášení jsme už slyšeli v posledních letech mnohokrát a zejména v ČR všechny projekty na legální prodej digitální hudby dříve či později krachují.

U2 se postarali o rozruch, když začátkem září dali celé nové album Songs of Innocence k poslechu na internetové stránky iTunes, i když je oficiální fyzické vydání desky stanoveno až na 13. října. Pořádně tím naštvali prodejce CD, kteří tím pravděpodobně přišli o velkou část zisku z titulu, který mohl být komerčním hitem roku.

Podle nich rozdávání stovek miliónů alb devalvuje hudbu a riskují, že ztratí přízeň 60 % populace, která není zákazníky iTunes. Poklesl i prodej starších desek U2.

Stěžují si ale nejen obchodníci. Zákazníci iTunes se nestačili divit, když se jim automaticky stáhlo album U2, aniž by o to stáli. Až později firma nabídla program, který po jednom kliku album odstranil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám