Hlavní obsah

Klub outsiderů zahájí sezónu u Bezručů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest nezaměstnaných, kteří se sejdou na rekvalifikačním kurzu, kde ale nemají co na práci, představuje hlavní postavy nové divadelní inscenace Klub outsiderů, která bude mít v pátek premiéru v ostravském Divadle Petra Bezruče.

Foto: Tomáš Rutta

Klub outsiderů

Článek

Jde o první české uvedení hry, jejíž autorkou je německá spisovatelka, dramatička a filmová režisérka Felicia Zeller. Hra, kterou divadla uvádí jako „prokrastinační grotesku,“ nabídne monology šesti tragikomických a v současném světě ztracených postav.

Felicia Zeller není zatím českému divákovi známá, to se ale v letošním roce změní, protože tři tuzemská divadla postupně uvedou hned tři její hry. Divadlo Petra Bezruče je první v pořadí a volba padla na hru, jejímiž postavami jsou nezaměstnaní. „Toto téma by mohlo v Ostravě dobře rezonovat. Velkým kladem této hry je fakt, že v ní vystupuje šest regulérních hlavních postav. Každá si přináší větší či menší problémy a snaží se, každá po svém, s nimi vypořádat,“ říká dramaturgyně Daniela Jirmanová.

Mají kancelář, ale nic na práci 

Hra, kterou bude divadlo uvádět v komorním prostředí Márnice, nabídne výjevy z kanceláře, ve které se setká šest zoufalců bez práce, jimž firma poskytla počítač a kopírku, ale skutečnou pracovní náplň pro ně nemá. Lidé tam jsou vlastně jen proto, že na ně firma získala peníze z úřadu práce. K práci přitom nemají žádnou motivaci a utápějí se ve vzpomínkách a svízelích svých životů.

„Je to krásná příležitost pro šest herců. Na jevišti budou každý jednak za sebe, respektive za svou postavu, a zároveň v těsné blízkosti a kontaktu se svými spoluhráči. Nastudování Klubu outsiderů proto vyžaduje kolektiv herců, kteří spolu umějí a chtějí pracovat. To je velmi důležitý faktor a také jeden z důvodů, proč mě právě tato hra nadchla, takové herce totiž máme,“ dodává Jirmanová.

Umělecký šéf Divadla Petra Bezruče Štěpán Pácl říká, že hra nemá vlastně žádný děj. „Není tam žádný dramatický oblouk. Jsou tam postavy, které nijak nejednají. Souzní to vlastně s dnešní společností, které scházejí vůdci a hrdinové, kteří by udávali směr. Dramatičnost textu je ale skryta uvnitř jednotlivých postav,“ říká Pácl.

V nové inscenaci si zahrají tři herečky a tři herci - Marcela Čapková, Markéta Haroková, Pavla Gajdošíková, Ondřej Brett, Lukáš Melník a také nová posila hereckého souboru Vojtěch Říha.

Premiéra se bude konat v pátek 19. září od 19 hodin v alternativním prostoru Márnice v Divadle Petra Bezruče.

Reklama

Výběr článků

Načítám