Hlavní obsah

Hvězdná jména ozdobí patnácté narozeniny Divadla Kalich

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, Jana Paulová a Pavel Zedníček, Bára Hrzánová i Jiří Mádl ozdobí činoherní premiéry jubilejní sezóny pražského Divadla Kalich, které 1. listopadu 1999 otevřela premiéra muzikálu Janka Ledeckého Hamlet.

Foto: Richard Kocourek

Bára Hrzánová a Zbigniew Kalina jsou protagonisty komedie Každý den, šťastný den! v Divadle Kalich.

Článek

Patnáct let existence divadla čítá mj. 4000 odehraných představení, dvanáct vyprodukovaných muzikálů, jednu Cenu Thálie a řadu nominací na ni, ale především věrnost jednoho a půl miliónu diváků. Na úterním setkání s novináři to vyzdvihl i producent a majitel Kalichu Michal Kocourek: „Sloganem jubilejní sezóny je 15 let bez dotací. Jsme hrdí, že jsme dokázali vybudovat a provozovat divadlo bez podpory dotací a grantů od města či státu, jsme hrdí na to, že spolupracujeme s vynikajícími herci, a především děkujeme za věrnost našim divákům, kteří nám, jak doufám, zachovají přízeň i nadále.“

Jubilejní sezónu otevře ve čtvrtek 18. září podzimní premiéra hry Každý den, šťastný den! estonského dramatika Jaana Tättea s Bárou Hrzánovou v hlavní roli ženy, která se rozhodne řešit manželskou nudu experimentem s bigamií. „Je to dobrá konverzační komedie, a těch je na českých jevištích málo. Jsem šťastná, že jsem se s ní setkala, navíc v režii Lídy Engelové, která tento žánr mistrně ovládá,“ řekla Hrzánová novinářům.

Foto: Richard Kocourek

Hlavní roli v muzikálu Horečka sobotní noci ztvární opět talentovaný Jan Kříž.

V úterý 23. září bude mít v Kalichu premiéru „masochistická sci-fi“ Petra Kolečka Žena za pultem 2: Pult osobnosti, v níž budou v režii Davida Drábka excelovat Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. „Možná tím i někoho popudíme, možná někde dostaneme i přes držku, ale stačí si připomenout výroky některých současných představitelů komunistické partaje a jejich výklad našich nedávných dějin, a je jasné, že je zapotřebí přitvrdit,“ soudí o divadelní parodii sledovaného televizního seriálu Kaiser.

Dvacet let spolupráce v Kalichu oslaví v listopadu Jana Paulová a Pavel Zedníček. Před dvaceti lety se na zdejším jevišti poprvé potkali v komedii Natěrač a od té doby spolu v Kalichu odehráli v řadě titulů již více než tisíc představení. „Nijak těch dvacet let nevnímáme. Hrajeme oba bez brýlí, takže se vidíme trochu rozmlženě a nevidíme stopy, které na nás čas zanechal,“ říká Jana Paulová, která se v Kalichu v lednu příštího roku objeví i bez Zedníčka. V komedii Ani spolu, ani bez vystoupí s mladým hercem Petrem Halíčkem, který je známý z velkých rolí v Mladé Boleslavi i divácky úspěšné komedie Zločin v Posázavském Pacifiku na scéně Kalichu. Nováčkem v Kalichu bude v dubnu 2015 i Jiří Mádl v roli mladého autisty Christophera ve hře Podivný případ se psem, kterou nastuduje režisérské duo SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, jejichž muzikálový Mauglí je jedním z nejúspěšnějších titulů této scény.

Patnácté narozeniny oslaví Kalich 3. listopadu Galakoncertem, na němž vystoupí největší pěvecké i herecké osobnosti, jež prošly jeho jevištěm. A samozřejmě i nadále bude Kalich patřit muzikálům. Již 30. září zde bude mít v režii Jána Ďurovčíka premiéru Horečka sobotní noci, která vystřídá úspěšnou Pomádu. Na repertoár se v příštím roce vrátí i Tajemství Daniela Landy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám