Hlavní obsah

Zemřel herec a režisér Richard Attenborough

Londýn
Aktualizováno

Ve věku 90 let v neděli zemřel proslulý britský herec a režisér Richard Attenborough. Oznámila to britská BBC s odvoláním na jeho syna Michaela. Mezi Attenboroughova nejznámější díla patří film Gándhí z roku 1982, za nějž získal dva Oscary jako režisér a producent.

Richard Attenborough ve filmu Jurský park

 
Článek

Attenborough, který získal titul lorda, strávil před kamerou a za ní celkem 60 let. Byl jednou z nejznámějších tváří britské filmové scény a objevil se i v řadě hollywoodských filmů, mimo jiné ve sci-fi Jurský park od režiséra Stevena Spielberga.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Spielberga dělal Attenborough všechno s vášní. „Byl to drahý přítel, jsem jedním v nekonečné řadě těch, kdo ho naprosto zbožňovali,“ reagoval Spielberg na oznámení o Attenboroughově úmrtí.

Herečka Mia Farrowová na Twitteru napsala: „Byl to nejlaskavější člověk, se kterým jsem měla tu čest spolupracovat“.

Foto: , ČTK/AP

Richard Attenborough

Britský premiér David Cameron vydal k Attenboroughově úmrtí prohlášení, v němž označil zesnulého za „jednoho z velikánů kinematografie“.

Jako herec debutoval Attenborough v roce 1942 a hrál mimo jiné ve filmech Brightonský špalek či Velký útěk. Režíroval například filmy Jaká to rozkošná válka! Chaplin nebo Krajina stínů. Jeho Gándhí získal celkově osm Oscarů.

Foto: Bob Dear, ČTK/AP

Richard Attenborough (uprostřed) v roli masového vraha Johna Reginalda Christieho v roce 1970.

Attenborough žil v posledních letech i s manželkou Sheilou Simovou v pečovatelském domě. Od pádu před šesti lety potřeboval kolečkové křeslo.

Richard byl starším bratrem Davida Attenborougha. Tvůrce a moderátora přírodopisných cyklů. Zanechal po sobě syna a dceru.

Reklama

Výběr článků

Načítám