Hlavní obsah

Hrad Helfštýn obsadí kováři, tvořit budou draka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm kovářských umělců rozezvoní od příští soboty kovárnu na hradě Helfštýně na Přerovsku. Mistři černého řemesla z Česka a Belgie zde budou po celý následující týden tvořit plastiku padlého draka. Kovářské fórum je předzvěstí blížícího se setkání kovářů z celého světa s názvem Hefaiston.

Foto: Profimedia.cz

Na hrad Helfštýn se opět sjedou kováři.

Článek

Plastika draka by měla být zhruba půldruhého metru dlouhá a metr vysoká. Dílo poté zůstane na hradě. "Počítám, že kováři budou pracovat ve dvojicích, takže permanentně pojedou tři až čtyři výhně. U práce budou k vidění denně mimo pondělí od 9:00 do 18:00," řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Hradní kovárnu obsadí čtyřčlenný tým z Milostovic u Opavy spolu s belgickým kovářským triem. Čeští mistři vynikají především ve figurální tvorbě. "Jejich fantaskní figurální díla nemají obdoby. Život vdechují drakům, mytologickým figurám a zvířatům způsobem, který přivádí v úžas i jejich kolegy kováře," řekl Lauro. Na hradě již bodovali během 30. ročníku Hefaistonu za plastiku Dračí otec, který odborníci zařadili mezi klenoty výkladní skříně uměleckého kovářství. Při práci je doplní belgičtí mistři, kteří patří k pravidelným aktivním účastníkům kovářských sympozií pořádaných po celé Evropě.

Na kovářské fórum naváže poslední srpnový víkend Hefaiston. Přijedou umělečtí kováři z celé Evropy, dorazit by měli i mistři z Austrálie a američtí kováři. Každoročně na hrad zamíří na 500 účastníků. S sebou si dovezou největší skvosty ze svých dílen, které budou vystaveny v prostorách hradu. Představí se také při práci přímo před očima návštěvníků, k dispozici budou mít na 16 kovářských výhní.

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala uznávaná akce. Loni sem zavítalo kolem 9500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám