Hlavní obsah

RECENZE: Blink-182 splatili starý dluh

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americká punkrocková trojice Blink-182 konečně dorazila do České republiky. V pátek večer se představila v pražské Tipsport Areně a diváci, kteří se na její koncert sjeli z celé země i ze zahraničí, halu uspokojivě zaplnili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Blink-182 hráli hlavně skladby z devadesátých let. Na snímku zpěvák Tom DeLonge.

Článek

Kytarista a zpěvák Tom DeLonge, baskytarista a zpěvák Mark Hoppus a bubeník Travis Barker měli v poslední době přijet do české metropole hned dvakrát. Nejprve ale padlo jejich turné, jehož jedna zastávka měla zamířit na Prague City Festival, potom pro změnu padl Prague City Festival, když předtím avizoval, že koncert Blink-182 je domluvený na další ročník.

V rozhovoru pro Právo dal na začátku tohoto týdne DeLonge jasně najevo, že se kapela do české metropole těší a že přiveze Kalifornii. [celá zpráva]

Přivezla punk rock, kalifornský punk rock. Přesně takový, kterým zejména na přelomu devadesátých a nultých let oblažovala coby velká hvězda rockové scény mladé publikum, především to, které mělo blízko ke skateboardingu.

Jeho tuzemská část byla v pátek v Tipsport Areně, a když se krátce po půl desáté večer kapela objevila na pódiu, propukla spolu s ostatními v nefalšovanou euforii.

Co na tom, že zvuk byl v první části koncertu velmi nečitelný, a co na tom, že oba zpěváci se trápili s intonací a na rozdíl od zvukové složky svůj problém do konce koncertu v podstatě nevyřešili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zpěvák Tom DeLonge se mohl v četných pasážích v klidu odmlčet, protože české hlasy na těch místech vytvořily znělý stadiónový chorál.

Blink-182 odehráli i s přídavkem jednadvacet skladeb, z čehož jen tři byly z posledního alba Neighborhoods (2011), na němž se trojice od svého původního přímočarého punk rocku pokusila nenásilně odklonit, ale na fanoušky to moc nezabralo.

Program pražského koncertu, stejně jako program celého probíhajícího evropského turné, stál především na písničkách z dob, kdy formace na svých albech sázela jeden hit za druhým a činila tak s lehkostí a mladistvou vášní.

Právě proto s ní diváci zpívali všechny skladby s naprostou oddaností.

Kapela servírovala živé verze hitů a oba její zpěváci se mohli v četných pasážích v klidu odmlčet, protože české hlasy na těch místech vytvořily znělý stadiónový chorál.

Vynikající byl bubeník Barker, který hrál s mimořádným nasazením, dávkoval velké množství úderů a kapelu táhl vpřed jako dobře naprogramovaný stroj. DeLonge a Hopppus odvedli svou instrumentální práci standardně, jejich slabší hlasová forma nicméně způsobila slyšitelné nesourodosti ve vokálech. V těchto chvílích ale skvěle zabralo české publikum a úděl písniček bralo s láskou a oddaností na bedra svých hlasivek.

Koncert tak splnil očekávání. Sešli se na něm staří braši, kteří se znali na dálku – kapela Blink-182 a její tuzemští fanoušci. Rozhodně si padli do oka a není tedy vyloučeno, že z tohoto vřelého přátelství vyústí další koncertní zastávky Američanů u nás.

Blink-182
Tipsport Arena, Praha, 15. srpna

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám