Hlavní obsah

Bratři Ebenové vystoupí v Praze, slaví 30 let od prvního alba

Kapela Bratři Ebenové, která na turné slaví 30 let od vydání prvního alba Malé písně do tmy, vystoupí 24. července v Praze na Střeleckém ostrově. Na letošních koncertech zazní i nové písně z chystané desky, která vyjde letos na podzim.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Ebenové vystoupí 24. července v Praze.

Článek

„Právě připomenutí 30. výročí vydání prvního alba vedlo kapelu k oprášení několika skladeb z tohoto folkového období, které tvoří významnou část nového koncertního programu. Posluchači budou mít možnost slyšet písničky, které již roky kapela nehrála,“ uvedl promotér Šimon Kotek s tím, že zároveň zazní úplné novinky.

Kromě tria bratří Ebenových, tedy Marka, Kryštofa a Davida, tvoří kapelu rytmika působící mimo jiné v kapele Etc... Vladimíra Mišíka – Jiří Veselý (basová kytara, akordeon), Jiří Zelenka (bicí, perkuse) a Pavel Skála (akustické a elektrické kytary). Kapelu doplňuje jazzový kontrabasista Jaromír Honzák.

Kapela na četnost vydávání nových alb nijak nespěchá, deska s názvem Tichá domácnost vznikla až jedenáct let po debutu. Následovaly nahrávky Já na tom dělám (2002), koncertní DVD Ebeni v zahradě (2004) a v roce 2008 zatím poslední album Chlebíčky.

Autorem hudby i textů je herec, hudebník a moderátor Marek Eben. S muzikou vyrůstal v rodině hudebního skladatele Petra Ebena, jehož žena byla sestrou skladatele Ilji Hurníka. Marek Eben začínal s kapelami Wyjou a Rošambó. S Bratry Ebenovými dvakrát vyhráli Portu, jednou je vypískali. Jejich písně jsou osobitou odrůdou městského folku s jazykově vybroušenými texty.

Reklama

Výběr článků

Načítám