Hlavní obsah

Václavské náměstí bude opět centrem pouličního divadla

Právo, (rh)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní festival Za dveřmi ovládne od 14. července opět pražské Václavské náměstí. Šestý ročník festivalu pouličního divadla a umění ve veřejném prostoru nabídne na dvacet performancí souborů z devíti zemí. Tématem letošního ročníku je svoboda nejen uměleckého projevu, ale i svoboda člověka obecně.

Foto: archiv festivalu Za dveřmi

Autorské duo Bratři v tricku pobaví Prasečím cirkusem nejen děti.

Článek

Svoboda myšlení i projevu a volná umělecká tvorba je úzce spojena s demokracií. Stěžejním tématem letošního ročníku festivalu Za dveřmi je právě otázka boje za ni. Václavské náměstí, které se stalo symbolickým místem odporu vůči totalitnímu režimu, proto vzpomene během pětidenní přehlídky i současnou situaci na Ukrajině a odkáže na kyjevský Maidan – symbol současných bojů za demokratické změny.

„Nechceme být apatičtí, nechceme vzdávat boj s nespravedlností, blbostí, pohodlností a leností. I proto letos připravujeme průvod Křídla naděje, kde chceme upozornit na nelehkou situaci ukrajinských umělců a nejen jich. Přivítáme také soubor Teatr Voskresinnia, který byl založený ve Lvově v roce 1990 – příznačně v době společenských změn znovu získané nezávislosti,“ říká k tématu ředitel festivalu Jakub Vedral.

Festival zahájí 14. července v 16.00 hodin přestavení Život je Swing! v podání Long Vehicle Circus. Hodinu poté se festival otevře site specific průvodem Křídla naděje. Ve světové premiéře představí polský soubor Teatr Biuro Podrózy inscenaci Mr. Hunger odkazující na Kafkovu povídku Umělec v hladovění.

Berlínští Grotest Maru poprvé v České republice představí inscenaci Timebank, jež se bude odehrávat na fasádě Ehlenova domu na Jungmannově náměstí a bude plná vertikální akrobacie. Cenami ověnčené Teatro SÓ, v němž se mísí německo-portugalské kořeny, přijede s poetickým představením Sómente o osamělosti stáří.

Chybět nebudou ani české špičky oboru. Divadlo Continuo připravilo představení U zdi, které klade důraz na vertikalitu, výraznou živou hudbu a jedinečnou scénografii. Nedávno nastudované představení Angel-y v podání Vandy Hybnerové, Lucie Kašiarové a Terezy Ondrové uvede diváka do světa cynických andělů. V.O.S.A Theatre, kteří nasbírali zkušenosti například v čínské Šanghaji nebo Bahrajnu, přijedou s Vysokým sněním a originálními samohyby. Autorské duo Bratři v tricku pak pobaví s Prasečím cirkusem nejen děti.

Program festivalu začíná vždy od 16.00 hodin, večerní představení ve 21.00 hodin. Vstup na představení je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám