Hlavní obsah

Režisér Polanski chce točit o Dreyfusově aféře, ale bojí se zatčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Roman Polanski by chtěl ve svém rodném Polsku natočit další film s židovským tématem. Na snímku o Dreyfusově aféře z 19. století však bude pracovat prý jen tehdy, pokud dostane záruku, že filmařské práce nebudou přerušeny kvůli problémům se zákonem. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Filmař byl totiž v roce 1977 obviněn ze sexuálního deliktu a v USA na něj od té doby stále platí zatykač. Existují obavy, že by Spojené státy mohly Polsko požádat o jeho vydání.

„Musíme si být jistí, že natáčení nebude přerušeno kvůli právním záležitostem,” řekl podle Reuters na tiskové konferenci v Krakově producent a režisérův spolupracovník Robert Benmussa.

Osmdesátiletý režisér Polanski, který získal filmového Oscara za drama o holokaustu Pianista, si podle DPA v Krakově pronajal byt a má tu v plánu „delší pobyt s rodinou”. Polanski si prý přeje ukázat svým dětem, kde vyrostl.

Téma antisemitismu se vrací

Ústřední postava Dreyfusovy aféry, Alfred Dreyfus, byl židovský důstojník francouzského generálního štábu, který byl v roce 1894 na základě zfalšovaných důkazů obviněn vojenským soudem ze špionáže pro Německé císařství. Dreyfus byl nejprve soudem shledán vinným, posléze omilostněn a nakonec rehabilitován. Aféra byla od počátku poznamenána silným antisemitismem a jediným Dreyfusovým zjevným „proviněním” bylo, že byl Žid.

Světoznámý filmař Polanski má ve své filmografii takové snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. I když za drama Pianista získal v roce 2003 Oscara, nepřiletěl si ho do USA vyzvednout, protože tam je stále platný zatykač na jeho osobu. V roce 2009 se případ znovu rozvířil, když byl Polanski na základě mezinárodního zatykače zatčen na letišti ve švýcarském Curychu. Ve švýcarské vazbě strávil deset měsíců, než přesvědčil úřady v Bernu, aby nevyhověly americké žádosti o vydání a místo toho ho propustily.

Reklama

Výběr článků

Načítám