Hlavní obsah

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zahajuje sezónu

Právo, Radmila Hrdinová

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zahájí ve čtvrtek 12. června další sezónu, během níž nabídne již devadesátou premiéru.

Foto: archiv Jihočeského divadla

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově nabízí kouzelnou atmosféru letních nocí.

Článek

Stane se jí opera Antonína Dvořáka Rusalka, která patří ke stálicím českokrumlovského programu. Hvězdou premiéry, jež je plánovaná na 17. července, bude slovenský basista Štefan Kocán v roli Vodníka, který od roku 2009 pravidelně vystupuje v Metropolitní opeře v New Yorku či milánské La Scale. Titulní roli budou alternovat sólistky opery pražského Národního divadla Alžběta Poláčková a Maria Kobielska.

Sezónu zahájila inscenace Dumasových Tří mušketýrů v dramatizaci a režii Martina Glasera. Na repertoáru se objeví dalších pět titulů. K nejoblíbenějším patří Goldoniho Sluha dvou pánů v režii Jiřího Menzela, dále to bude muzikál Divotvorný hrnec s hostující muzikálovou star Radkou Fišarovou v jedné z hlavních rolí, pro děti i dospělé je určena pohádka Pták Ohnivák a lišák Zorro a inscenace Cesta kolem světa. Milovníkům baletu je pak na druhou polovinu srpna připraveno uvedení klasického baletního dramatu Carmen.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je v provozu od roku 1958, kdy se zde poprvé hrálo na improvizované dřevěné točně. Rok nato bylo vystavěno kovové otáčivé hlediště pro 400 diváků. V roce 1960 bylo přebudováno a kapacita rozšířena na 550 míst. Od té doby je téměř nepřetržitě součástí zámecké zahrady. V letech 1989 - 1993 prošel areál prozatím poslední modernizací. Na Otáčivém hledišti se každoročně odehraje kolem osmdesáti představení, jež navštíví na 55 000 diváků z domova i zahraničí.

„Pětasedmdesát procent návštěvníků je ze vzdálenosti větší než sto kilometrů od Českého Krumlova a pětačtyřicet procent dokonce z větší než 250 kilometrů,“ říká šéf otáčivého hlediště Tomáš Froyda, který již nyní plánuje další sezonu. „V roce 2015 by měl na Otáčivém hledišti nazkoušet režisér Petr Zelenka Psa baskervillského a počítá se také s další premiérou legendárního baletu Labutí jezero.“

Reklama

Výběr článků

Načítám