Hlavní obsah

Iron Maiden hřáli v Brně víc než slunko

Právo, Jaroslav Špulák

Loni v červenci vystoupili britští Iron Maiden na stadiónu Slavie v Praze. Pršelo a koncert to byl všelijaký. V neděli dorazili v rámci stejného turné na brněnský Velodrom. Deset tisíc diváků jej naplnilo po okraj a muzikanti v nich na oplátku svým výkonem umocnili horkost, kterou přes den vyvolalo ostré slunko.

Foto: Petr Horník, Právo

Scéna brněnského koncertu Iron Maiden byla obrovská.

Článek

Maiden England World Tour přináší nejslavnější skladby kapely, které vznikly, při vší úctě k pozdější tvorbě, již v osmdesátých letech minulého století. Koncerty stojí na písničkách z alb Iron Maiden (1980), Killers (1981), Number of the Beast (1982), Piece of Minds (1983), Powerslave (1984), Somewhere in Time (1986), Seventh Son of a Seventh Son (1988) a málu výjimkách (Fear of the Dark), čímž mapují dobu, kdy spolu s dalšími psala historii nové vlny britského heavy metalu.

Zatímco v Praze byl po zvukové stránce začátek koncertu velmi nevydařený, v Brně na to šestice vlétla od začátku s elánem a dobrým zvukovým základem, a tak hned vyvolala v publiku bouřlivé ovace, které do konečné fáze koncertu gradovaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Zpěvák Bruce Dickinson zpíval s obrovskou jistotou.

Zpěvák Bruce Dickinson stále bezpečně ovládá svůj hlas i mimořádně osobitý a nenapodobitelný výraz, tři kytaristé se střídali v sólech i riffech, baskytarista Steve Harris svým nástrojem mnohdy udával melodickou linku skladeb a hra bubeníka Nicko McBraina připomínala palbu ze samopalu.

Iron Maiden prostě přijeli ve výborné formě, a to ještě svůj dvojhodinový výkon doprovázeli neustálým pohybem na pódiu, výskoky a kytarista Janick Gers i originálními pohybovými kreacemi. Zmínit je to třeba proto, že všem členům Iron Maiden již bylo pětapadesát let, pročež je na místě před jejich divokou energií smeknout.

Foto: Petr Horník, Právo

Kytarista Janick Gers si dovolil i drobné taneční kreace.

Na obří scéně se za jejich zády střídala jak plátna, připomínající dobu vzniku písniček, tak se v zadní části pódia objevovaly různé postavy i maskot Eddie a pomáhaly dotvořit atmosféru skladeb. Seven Son of A Seventh Son, jednu z nejskvělejších, dohrála skupina dlouhou náladovou pasáží, ve kterém potvrdila přirozený smysl pro rytmické zvraty a tempové změny.

Foto: Petr Horník, Právo

Baskytarista Steve Harris hraje na svůj nástroj i melodické linky.

Vyrazit na turné se skladbami z osmé dekády minulého století byl skvělý nápad, který diváci na mnoha místech světa oceňují velkým zájmem.

Novější písně si prý Iron Maiden nechali na příští turné, a tak pokud přijmeme koncepci večera a promineme pár vokálních nesrovnalostí a zpočátku přece jenom trochu méně jasný zvuk, byl to znamenitý koncert.

Iron Maiden

Velodrom, Brno, 8. června

Hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám