Hlavní obsah

Zámek Černých baronů Zelená Hora bude otevřen tři víkendy v srpnu

Zámek Zelená Hora, dominanta Nepomucka známá díky románu a filmu Černí baroni, bude po letech otevřený veřejnosti po tři srpnové víkendy. Vůbec poprvé bude také tato památka na kopci u hlavní silnice z Plzně na České Budějovice nasvícena. Zámek byl naposledy otevřen na jeden den před čtyřmi, respektive před devíti lety. V obou termínech přišly tisíce lidí, řekla Miroslava Brožová z volnočasového centra Fénix Nepomuk.

Foto: Archív, Právo

Zelená Hora

Článek

„Se souhlasem obce Klášter, které památka patří, bude možné projít všemi patry zámku, zahradou a sklepeními,” uvedla. Sdružení by rádo památku oživilo. „Ale je stále zablokovaná 60 lety přislíbeného pronájmu (francouzské asociaci CCEC),” uvedla Brožová. CCEC tam plánuje hotel, ale zatím nic nebuduje.

Občanské sdružení chce pokračovat s otevíráním také v příštím roce, pokud bude obec souhlasit. „Hovořili jsme s Plzní 2015 (organizuje v Plzni evropské město kultury). Budou tam mít v příštím roce zahájení prestižních šesti týdnů baroka. Chtěli by z naší akce čerpat a uvítali by, kdyby měla pokračování pro veřejnost,” řekla.

Zámek se otevře první tři srpnové víkendy. Vstupenky budou v předprodeji od června na www.plzenskavstupenka.cz.

Na zámku se podle Brožové podepsala socialistická éra, kdy areál patřil armádě a po roce 1948 tam sídlil právě pomocný technický prapor, jehož příslušníkům se kvůli černým výložkám říkalo černí baroni. Pomocné technické prapory byly v letech 1950 až 1954 součástí československé armády. Nastupovali do nich lidé, kteří byli tehdejšímu komunistickému státu nepohodlní, vykonávat museli většinou těžké a nebezpečné práce. Prapory prošlo na 60 000 lidí.

Místo pro regionální umění

Vnitřní prostory i kostel zámku jsou bez vybavení, část je v depozitářích. Obec už opravila střechu, postupně opravuje fasádu. Podle Brožové je vize Francouzů nejasná. „Mnozí si myslí, že pokud by od smlouvy odstoupili, tak tam může přijít jiný, i třeba jednodušší projekt, otevřený veřejnosti,” řekla Brožová. Srpnové zpřístupnění zámku spadá do období před podzimními komunálními volbami. „Noví zastupitelé obce by se pak mohli zamyslet nad tím, zda je zablokování (zámku) na 60 let perspektivní,” dodala.

Program bude provázet historií od sv. Vojtěcha až po Černé barony. Druhou linií bude regionální umění a produkty. „Oslovujeme místní lidi, malíře, sběratele. Většina lidí tu sbírá něco spojeného se zámkem, je to v regionu velký fenomén,” řekla Brožová.

Reklama

Výběr článků

Načítám