Hlavní obsah

Film o Kubišové bude doprovázet společná píseň s Anetou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná dokumentaristka Olga Sommerová dokončuje přípravy celovečerního dokumentu Magický hlas rebelky o Martě Kubišové. Pro film vznikla i píseň Život není pes, kterou společně s Kubišovou nazpívala Aneta Langerová.

Marta Kubišová a Aneta Langerová: Život není pesVideo: Supraphon

 
Článek

„Martu Kubišovou miluju od svých mladých let, její elpíčko Songy a balady jsem v šedesátých a sedmdesátých letech poslouchala pořád dokola. Když bolševici v roce 1970 zakázali Martě zpívat, nesla jsem to v beznadějných sedmdesátých letech jako další ránu svobodě,“ řekla Olga Sommerová.

Režisérčina úcta ke zpěvačce vzrostla ještě poté, co Marta Kubišová podepsala Chartu 77. „Možnost natočit o Martě životopisný film je pro mě pocta. V její osobnosti se potkávají dvě nejdůležitější komponenty lidského charakteru – vysoká umělecká profesionalita a integrita osobnosti – stát za svou pravdou a nenechat se ďáblem nalákat na pohodlnou cestu za cenu ztracené sebeúcty,“ dodává Sommerová.

Film se natáčel rok a navštívíme v něm mimo jiné koncerty, bývalou zpěvaččinu chalupu, kde podepsala Chartu 77, jíž se záhy stala mluvčí, a archív, kde Kubišová poprvé nahlíží do svazků, které na ni StB vedla. Objeví se v něm také s Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem, Vlastimilem Třešňákem, Jaroslavem Hutkou, Milanem Heinem, Václavem Neckářem, Petrem Maláskem a dalšími.

Nechybí ukázky z muzikálu Touha jménem Einodis o baronce Sidonii Nádherné, která vzdorovala nacismu i komunismu a může být paralelou Martina protestu proti normalizační moci. Postavu Sidonie ve zralém věku zpívá Marta Kubišová, Sidonii mladou Aneta Langerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám