Hlavní obsah

RECENZE: Divergence je zkouška statečnosti diváků

Právo, Věra Míšková

Do českých kin vtrhl fenomén amerických kin, sci-fi thriller Divergence, který podle stejnojmenného románu Veroniky Rothové natočil režisér Neil Burger a který si hned za první víkend v amerických kinech připsal na konto tržbu 54 miliónů dolarů.

Foto: Bontonfilm

Shailene Woodleyová a Theo James při tréninku.

Článek

Příběh se odehrává v postapokalyptické budoucnosti, kdy jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých kladných vlastností: neohroženost, mírumilovnost, odevzdanost, upřímnost a sečtělost.

Každá je jiná, dohromady však mají tvořit celek a každý člověk si v době dospívání vybírá, do které frakce bude patřit. Je to rozhodnutí nevratné, protože „frakce je víc než krev“. Ke správnému výběru pomáhají testy, ale rozhodnout se má každý sám.

Jednou z těch, kteří se právě rozhodují, je mladá Tris, docela normální dívka z rodiny, která patří do frakce odevzdaných. Její testy jsou ovšem neprůkazné – zdá se, že Tris má předpoklady pro různé frakce, je divergentní.

Dívka se poněkud překvapivě rozhodne pro frakci neohrožených a během náročného výcviku zjišťuje, že ve společnosti nejde zdaleka o přirozenou harmonii. Naopak jde o co největší manipulativnost. Kdo se odlišuje, je nežádoucí a Tris jakožto divergentní se stává lovnou zvěří.

Je tu další příspěvek do škatulky sci-fi s poselstvím o tom, že odlišnost je ve společnosti nežádoucí, a ti, kteří vládnou, chtějí mít z lidí poslušné ovce. V pořádku. Jenže každá sci-fi by měla ctít logiku, která žel ve filmové podobě příběhu pokulhává.

Počínaje tím, že se z obyčejné, nikterak zdatné holky jako zázrakem stane superhrdinka, a konče celým předloženým společenským systémem, který při jen trochu hlubším zamyšlení nemůže fungovat.

Silná hrdinka je sympatická, ovšem zkoušky a výcvik, jimiž musí projít, jsou nudné. První část její přípravy pro přijetí do frakce připomíná Pevnost Boyard kříženou s výcvikovým táborem libovolné armády a je ještě celkem poutavá.

V druhé části už jde o zkoušky překonávání strachu virtuálním způsobem a to je spíše směšné: Tris sice musí překonávat četné překážky, ale my víme, že ve skutečnosti jen sedí na křesle a je napojena na monitor. Romantická linie s jedním z neohrožených je předvídatelná od prvního setkání těch dvou a dohromady to připomíná Hunger Games v pomalejší verzi.

Shailene Woodleyová má půvab i odpich a je o poznání příjemnější než její partner v podání Thea Jamese. Oba nicméně patří k mladé hollywoodské generaci a lze předpokládat, že jsou pro teenagery taháky. Hlavní zápornou, ale nikterak velkou roli velitelky přijala překvapivě hvězda první velikosti Kate Winsletová a zhostila se jí se suverénní rutinou.

Uvidíme, nakolik Divergence zabere na české diváky. Mezi podobnými filmy patří spíše k průměru, který nijak zvlášť neurazí, ale také nenadchne. Samozřejmě se připravuje zfilmování dalších částí literární trilogie Divergence, Rezistence, Aliance.

Divergence
USA 2014, 136 min., režie: Neil Burger, hrají: Shailene Woodleyová, Theo James, Kate Winsletová a další.

Celkové hodnocení: 55 %

Reklama

Výběr článků

Načítám