Hlavní obsah

Jubilant William Shakespeare

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý kulturní svět si ve středu připomíná 450. výročí narození jednoho z největších světových dramatiků, Williama Shakespeara (1564–1616).

Foto: ČTK

Ve středu je 450. výročí narození Williama Shakespeara.

Článek

Česká kultura má vzhledem k Shakespearovi co nabídnout, ať již v oblasti inscenační či překladové. Posledním úctyhodným počinem bylo vydání komplexu všech Shakespearových her v překladu Martina Hilského spolu se souborem jeho studií Shakespeare a jeviště svět. Jeho významnému výročí věnuje pozornost i Česká televize.

Na stanici ČT Art uvede od dubna do června celkem dvanáct večerů zahrnujících mimo jiné britský seriál BBC V kruhu koruny na téma anglických panovníků shakespearovské doby, připomene i adaptace Shakespearových her do podoby baletní, filmové či významná divadelní zpracování.

Představí i dokumenty Tajuplný Shakespeare anebo Shakespeare a my. Český rozhlas na stanici Vltava poskytne od 23. dubna zdarma na web celkem pět Shakespearových her: Richarda III., Zkrocení zlé ženy, Othella, Sen noci svatojánské a Timona Athénského po dobu dvou týdnů.

Shakespearovské slavnosti na Vltavě vyvrcholí 26. dubna ve 14 hodin premiérou nové rozhlasové inscenace tragédie Julius Caesar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám