Hlavní obsah

České filmy se chystají do Německa, Bulharska i do Hongkongu

V nadcházejících týdnech čeká české filmy hojná účast na festivalech v zahraničí, a to jak v soutěžních sekcích, tak v rámci speciálních programů. Nechybějí mezi nimi právě probíhající mezinárodní filmové festivaly v Sofii a Vilniusu či německý goEast (9. - 15. dubna), který se specializuje na filmy z východní a střední Evropy, oznámila Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

Článek

„Studentskou tvorbu představí festivaly v Belgii, Nizozemsku, Španělsku a Portugalsku. Originální prezentaci věnovanou českému filmu ohlašuje v oficiálním programu hongkongský festival, který potrvá do 7. dubna. Program nazvaný Desetiletí na cestě ke svobodě – od poválečné historie k současnému českému filmu vznikl ve spolupráci s Českým filmovým centrem a představí osm snímků,” uvedla Štrbová.

Koncepci českého programu vytvořil americký novinář Gabriel Paletz, který působí na soukromé Prague Film School. „Jeho cílem je ukázat historii a současnost naší země prostřednictvím vybraných celovečerních filmů natočených v nedávné době, jež se tematicky zaměřují na klíčové historické události a společenské změny XX. století,” dodala.

Každý z prezentovaných titulů se odehrává v jiném desetiletí a spoluvytváří historickou kroniku od druhé světové války až po dnešek. Filmy dokumentují stav společnosti v době nacistické okupace (Protektor Marka Najbrta), krutá 50. léta (Ve stínu Davida Ondříčka), dočasnou liberalizaci 60. let (Pelíšky Jana Hřebejka), obnovení represe za normalizace 70. let (Hořící keř Agnieszky Hollandové), politické napětí 80. let (Občanský průkaz Ondřeje Trojana, Pouta Radima Špačka), explozi kapitalismu v 90. letech (Czech Made Man Tomáše Řehořka) a současnou společnost (Líbánky Jana Hřebejka). Žánrově pestrý program zahrnuje tragikomedii, thriller, moderní melodrama i nový film noir.

V Sofii táhne československá nová vlna

V Sofii uvádějí retrospektivu Československá nová vlna 1969 a prezentují v době normalizace zakázané filmy. Jedním z nich byli Skřivánci na niti Jiřího Menzela, jemuž bulharská Národní filmová akademie udělila letos v Sofii čestný doktorát. Slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi, jehož psychologicko-společenské drama 322 retrospektivu uvedlo, sofijský festival udělil Cenu za výjimečný přínos v oblasti kinematografie.

Ve Wiesbadenu na festivalu goEast je prý česká tvorba jako doma. „Letošní ročník představí slovensko-český dokument Sametoví teroristé, hraný film Kmotr Petra Nikolaeva i dokument Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic. Zlínský filmový festival pro děti a mládež tam uvede krátké a animované české filmy oceněné v zahraničí,” podotkla Štrbová.

Koprodukční dokumenty se objeví i v programu kanadského Hot Docs (24. dubna až 4. května), dramata Kmotr a Všiváci diváci zhlédnou v americkém Phoenixu (3. –10. dubna).

Reklama

Výběr článků

Načítám