Hlavní obsah

Karlovarský festival uvede filmy Petriho i indické hvězdy Kashyapa

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmy „nedoceněného italského klasika”, režiséra Elia Petriho, či současné hvězdy indické kinematografie Anuraga Kashyapa uvede letos 4. až 12. července Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary.

Foto: MFFKV

Režisér Elio Petri

Článek

Festival chce představovat výrazné osobnosti ze světa, které jsou českému divákovi téměř neznámé. Právě proto uvede třeba ucelenou retrospektivu italského režiséra Elia Petriho (1929 – 1982). Tento samouk je držitelem Zlaté palmy z Cannes (Dělnická třída kráčí do ráje, 1971) i Oscara (Podivné vyšetřování, 1969). Dlouhodobě spolupracoval se scenáristou Toninem Guerrou (Sečtené dny či Tiché místo na venkově) nebo Ugo Pirrou (Každému, co mu patří či Vlastnictví není již krádež). Hudbu k jeho filmům často skládal legendární Ennio Morricone.

Režisér, scenárista a producent Anurag Kashyap patří k nejuznávanějším v Indii. Karlovarští diváci už se mohli seznámit s jeho dojemným příběhem Cizí oběd.

Teroristé v Bombaji

V roce 2012 uvedl festival v Cannes jeho ambiciózní gangsterskou ságu Gangs of Wasseypur. Ve filmu Black Friday (2004) se zabýval bombovými útoky v Bombaji a temný humor se surreálnými prvky přinesl No Smoking (2007) na motivy povídky Stephena Kinga. Letos osobně představí karlovarskému publiku snímky Dev.D, Gulaal a That Girl in Yellow Boots.

Přijede také britský režisér Ben Rivers, jehož filmy podle pořadatelů festivalu vybočují z běžných narativních a stylových šablon. Navíc natáčí na 16mm film, což jeho dílům dává jedinečnou patinu, jak dokazuje například náladotvorný tříminutový snímek The Hyrcynium Wood (2005). Na společenské outsidery se zaměřil v celovečerním debutu Two Years at Sea (2011) a za pozornost stojí také A Spell to Ward Off the Darkness (2013).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám