Hlavní obsah

Na Colours míří africká superstar Angélique Kidjo

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beninská zpěvačka a aktivistka Angélique Kidjo, podle časopisu Time nejvlivnější ženská hudební osobnost Afriky, zazpívá na festivale Colours of Ostrava, který proběhne 17. až 20. července.

Foto: colours.cz

Angélique Kidjo

Článek

Od Angélique Kidjo můžete čekat introvertní afro balady, americké gospelové prvky i taneční afro-beatové skladby, funky nebo náznaky reggae. Stejně tak vás může překvapit originální předělávkou jazzového standardu na pomezí world music (např. Summertime). Už spolupracovala s Carlosem Santanou, Peterem Gabrielem, Aliciou Keys, Joshem Grobanem a mnoha dalšími.

“Čtyřiapadesátiletá zpěvačka a aktivistka znamená pro západní Afriku skutečně obrovskou morální a uměleckou autoritu, což nejlépe vyjadřuje uctivý titul New Mama Africa - po nesmrtelné jihoafrické zpěvačce a ambasadorce černého kontinentu Miriam Makeba,” potvrzuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

„Má hudba je o rozbíjení hranic a uznávám, že je těžké ji uzavřít do jednoho stylu. Víte, život je strašně krátký na to, abych dělala pořád jednu a tu samou hudbu. Unudilo by mě to k smrti,“ řekla sama Angelique Kidjo.

Bude i konžský afro-funk

Angelique (vlastním jménem Kpasseloko Hinto Hounsinou Kango Manta Zogbin) se narodila v roce 1960 v Beninu a o dvacet let později utekla před komunistickou diktaturou do Paříže. Tam se seznámila s budoucím manželem, hudebníkem a producentem jejích desek Jeanem Hebrailem. Prosadila se alby jako Oremi, Black Ivory Soul či Oyaya, deska Djin Djin jí v roce 2007 vynesla Grammy.

Colours mají tradičně silný program v oblasti world music. Letos se můžete těšit i na afro-soulovou zpěvačku Nomfusi z JAR, konžský afro-funk Jupitera & Okwesse nebo skupinu Debademba reprezentující mnoho národností a afrických hudebních stylů. Více o programu a lístcích najdete na www.colours.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám