Hlavní obsah

Zemřel herec Otakar Brousek

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, sad, jp, rh

Ve věku 89 let zemřel v pátek filmový a divadelní herec, dlouholetý člen pražského Divadla na Vinohradech Otakar Brousek. Oznámil to prezident Herecké asociace Jiří Hromada.

Otakar Brousek popisuje natáčení filmu Spanilá jízdaVideo: Film Export Home Video

 
Článek

„Otík Brousek bude do posledních dnů života stále se mnou. Byl to vzácný člověk, vzácný kolega. Věděla jsem, že je nemocný a všechno o jeho stavu, nicméně je to pro mě velmi smutná zpráva,” řekla herečka Gabriela Vránová. Byla jeho partnerkou na jevišti vinohradského divadla, například v Maryše. Ačkoli byl Brousek o 15 let starší, velmi si prý rozuměli. „Zůstane vzorem herecké a lidské noblesy. Takoví lidé se nerodí každý den,” dodala.

Jako na vynikajícího herce a dobrého člověka vzpomíná na Brouska jeho kolegyně Daniela Kolářová, která s ním naposledy pracovala na hře Jistě, pane ministře. „Byl vždy perfektně připravený a držel se v obrovské fyzické formě. Byl to dobrý chlapík,” reagovala. Na vinohradském jevišti naposledy hrál loni v květnu.

Blízkým kolegou byl i pro herečku Hanu Maciuchovou. „Otíček byl jedním z posledních bardů. Laskavý, oduševnělý, gentleman. Ráda jsem se s ním potkávala na jevišti. Mnohokrát jsme spolu recitovali při různých příležitostech,” řekla. Připomněla, že Brousek rozuměl poezii a uměl ji přednášet. „Byl člověk plný humoru, ale také hluboká bytost. Myslím si, že ve věku 89 let věděl, že smrt je jeho součástí,” poznamenala.

Foto: Josef Strouhal, Právo

Otakar Brousek st.

Recitátor a divadelní a filmový herec Otakar Brousek starší se narodil 28. září 1924 v Krhanicích. Už za války vystupoval ochotnicky, studovat tehdy nemohl, protože nacisté vysoké školy zavřeli. Přežil totální nasazení a po válce působil v rozhlase a na mnoha divadelních scénách, jako byly Realistické divadlo Zdeňka Nejedlého, Divadlo E. F. Buriana a hlavně Divadlo na Vinohradech.

Také ve filmu ztvárnil desítky rolí. K nejslavnějším snímkům patří Svatby pana Voka, Dařbuján a Pandrhola, Skřivánci na niti, Tajemství hradu v Karpatech nebo Báječná léta pod psa.

Foto: Josef Strouhal, Právo

Otakar Brousek st. se synem v devadesátých letech

Téměř nekonečný je seznam televizních seriálů, v nichž se objevil v hlavních nebo vedlejších rolích - Hříšní lidé města pražského, F. L. Věk, Byli jednou dva písaři, Třicet případů majora Zemana, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města, Okres na severu, Návštěvníci, Dobrodružství kriminalistiky, Velmi uvěřitelné příběhy, Hříchy pro pátera Knoxe, Hospoda, Zdivočelá země nebo Ordinace v růžové zahradě.

Foto: Milan malíček, Právo

Otakar Brousek na snímku z roku 2007.

Rozloučení s hercem Otakarem Brouskem pro veřejnost a kolegy se uskuteční ve středu 19. března od 11.00 do 13.00 hodin v hledišti Divadla na Vinohradech, kde působil více než půl století. Od pátečního večera je v divadelním foyeru vinohradské scény pro veřejnost otevřeno pietní místo s kondolenční knihou.

Foto: Profimedia.cz

Otakar Brousek st. s manželkou

Foto: Profimedia.cz

Otakar Brousek st. na dobročinném bazaru Nadace Dagmar a Václava Havlových

Foto: Profimedia.cz

S Viktorem Preissem v Divadle na Vinohradech

Foto: Leoš Nebor, ČTK

V inscenaci Brechtovy Žebrácké opery z roku 1956

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Se Stanislavem Fišerem v Pygmalionu (Divadlo ABC, 2002)

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

V roce 2004 obdržel v Národním divadle cenu Thálie

Naposledy herec propůjčil svůj charizmatický hlas, kterého využila i řada rozhlasových režisérů, v roce 2013 animovanému filmu Michala Žabky Čtyřlístek ve službách krále.

Je držitelem Thálie a za svou letitou práci v dabingu obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Otakar Brousek st. založil známý český herecký rod, do něhož patří syn, herec Otakar Brousek ml., dcera, herečka Jaroslava Brousková a zeť Ladislav Potměšil i vnuk Ondřej, jenž je zároveň uznávaným hudebníkem. Proslavil se hlavně s funkovou skupinou Monkey Business.

Televize mění program

Jako vzpomínku na Otakara Brouska odvysílá v pátek večer Česká televize na programu ČT 1 od 21.00 hodin dokument Neobyčejné životy a na ČT Art od 21.40 rozhovor s Markem Ebenem z pořadu Na plovárně, kde byl Otakar Brousek hostem v roce 2004.

V neděli večer nabídne program ČT Art ve 23.10 hodin televizní inscenaci z roku 1963 Maškaráda, což je veršovaná hra klasika ruského romantismu M. J. Lermontova, kde hraje Otakar Brousek hlavní roli.

OTAKAR BROUSEK st.: Nejslavnější filmy a seriály

Báječná léta pod psa

Svatby pana Voka

Tajemství hradu v Karpatech

Skřivánci na niti

Nemocnice na kraji města

Třicet případů majora Zemana

Hříšní lidé města pražského

F. L. Věk

Byli jednou dva písaři

Televize Nova připomene herecké mistrovství Otakara Brouska v sobotu. Od 12.35 hodin zařazuje krimifilm Tajemství zlatého Buddhy z roku 1973. Původně ohlášenou komedii Cesta do hlubin študákovy duše odvysílá Nova jindy.

Reklama

Výběr článků

Načítám