Hlavní obsah

Grand Designérem roku 2013 je módní návrhářka Monika Drápalová

– Praha

Hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2013 se v neděli stala módní návrhářka Monika Drápalová. Poprvé tak vyhrála hlavní designérskou cenu módní návrhářka. Akademie designu ČR jí udělila titul Grand designér roku a získává částku 100.000 korun na vytvoření ceny pro vítěze příštího ročníku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Módní návrhářka Monika Drápalová převzala 9. března v Praze hlavní cenu Czech Grand Design 2013.

Článek

Letošní vítězové dostávali skleněnou Kapku štěstí, kterou navrhla loňská Grand designérka roku, sklářská výtvarnice Lucie Koldová.

Drápalová ji získala i v kategorii Módní designér roku, kde spolu s ní byli ve finále nominováni Jakub Polanka a Hana Zárubová. Drápalová zvítězila s kolekcí The Free Circle pro Rose Fashion a kolekcí Sedm vytvořenou ve spolupráci s Františkem Matouškem. Drápalová je dvojnásobnou držitelkou ceny v této kategorii stejně jako Hana Zárubová.

Móda letošnímu udělování cen vévodila, protože do síně slávy byla uvedena třiaosmdesátiletá návrhářka Zdeňka Bauerová, která je podle poroty synonymem české módy od druhé poloviny 20. století po současnost.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Návrhářka Zdeňka Bauerová byla na předávání cen Czech Grand Design 2013 uvedena do síně slávy.

Po dobu svého pedagogického působení vychovala několik generací českých oděvních návrhářů, navrhovala pro módní domy i pro jednotlivce a spolu s Evou Fialovou vytvořila velmi úspěšnou kolekci pro Expo 67 v Montrealu.

Slavnostní večer ve Stavovském divadle se nesl v antickém duchu. Katastrofické předpovědi věštkyně Kassandry a bájného Orákula o nevkusu, který zavládne světu, se pokusili překazit vítězové v osmi kategoriích, kteří spolu s moderátorem Romanem Zachem coby božským Apollónem vystoupali na Olymp. Záznam z ceremoniálu uvede Česká televize v pondělí večer na ČT art.

Jako poslové dobrého vkusu vystupovali i hosté, kteří vítězům předávali ceny. Byli mezi nimi hudebník Vladimir 518, Tatiana Vilhelmová s Vojtou Dykem, Táňa Pauhoufová, Kateřina Neumannová nebo Karel Schwarzenberg.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jan Čapek převzal ocenění Designér roku za nafukovací hračky Pes Bulík a Formule pro firmu Fatra Napajedla.

Cenu Designér roku dostal Jan Čapek za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatra Napajedla, ve finále byli ještě studio Dechem a Jan Plecháč & Henry Wielgus. Čapek byl letos ve finále potřetí.

V kategorii Fotograf roku byli nominování Martin Polák & Lukáš Jasanský, Bára Prášilová a vítězkou se stala Kristina Hrabětová za fotografie pro Vyrobeno Lesem a Dechem.

V kategorii Obchod roku byla nominována Fox Gallery, praguekabinet a vítězem se stal Pavilon za rekonstrukci a novou náplň Vinohradského Pavilonu. Výrobcem roku se stala firma Fatra za kolekci nafukovacích hraček od designérů Anny a Jerryho Kozových, Jana Čapka a Zuzany Lednické. Ve finále byly ještě společnosti Situs a Ulč Furniture.

Výroční Ceny Akademie designu mají za cíl upozornit veřejnost na zajímavé počiny v oblasti designu. Jsou možností ocenit a medializovat práci konkrétních tvůrců a pomoci lidem, které design zajímá, lépe se orientovat na aktuální české scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám