Hlavní obsah

Film 12 let v řetězech ovládl ceny pro nezávislé filmy Spirit Awards

Santa Monica

Na Oscary nominovaný snímek 12 let v řetězech britského režiséra Stevea McQueena ovládl letošní ročník cen pro nezávislé filmy Spirit Awards, které se v sobotu rozdávaly v Santa Monice. Otrokářské drama, které je nominované na Oscara v devíti kategoriích, posbíralo pět vítězství včetně ceny za nejlepší film, napsala v sobotu agentura Reuters.

Foto: Danny Moloshok , Reuters

Producent filmu 12 let v řetězech Brad Pitt s herečkou Lupitou Nyong'oovou a režisérem Stevem McQueenem

Článek

Režisér McQueen získal cenu za nejlepší režii, což ho staví do silné pozice před dnešním udílením cen Americké filmové akademie. Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent.

Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 miliónů dolarů. Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích. Aspoň týden musí snímky běžet v kinech nebo musí mít za sebou účast na prestižních filmových festivalech. Stopáž filmů musí být nejméně 70 minut.

Na rozdíl od Oscarů nebo Zlatých globů se Spirit Awards udělují v neformálním prostředí a v uvolněné atmosféře v obřím stanu na pláži v kalifornské Santa Monice. Obvykle se jedná o sluncem prozářenou akci, ale letos se hosté museli vybavit deštníky a holínkami, a ceremonii přerušoval déšť bubnující do stanu.

Vycházející filmová hvězda Lupita Nyong'oová, pro kterou byl film 12 let v řetězech debutem na stříbrném plátně, získala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli a doslova skákala radostí. Ve stejné kategorii je nominovaná také na Oscara. "Děkuju vám. Tohle není špatný dárek k narozeninám," prohlásila herečka, které bylo v sobotu 31 let.

Blanchettová favoritkou na Oscara

Ocenění v nejlepší ženské hlavní roli získala Cate Blanchettová za snímek Jasmíniny slzy od režiséra a scenáristy Woodyho Allena; za něj je pokládána za favoritku také v oscarovém klání.

V mužské kategorii slavil úspěch rovněž na Oscara nominovaný Matthew McConaughey, který v posledních dvou letech úspěšně přešel z komediálních rolí k nezávislým dramatům. Ocenění získal za film Klub poslední naděje, kde hraje Rona Woodroofa trpícího nemocí AIDS.

Cenu za nejlepší mužskou vedlejší roli získal McConaugheyho filmový kolega Jared Leto, další z horkých favoritů na Oscara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám