Hlavní obsah

Beatboxer En.dru představuje první videoklip

Právo, Jaroslav Špulák

En.dru je čerstvý vicemistr světa v loopingu, dvojnásobný mistr České republiky v beatboxu, vítěz evropské soutěže 1st Marathon beattbox battle a majitel několika dalších hudebních ocenění. Dříve byl členem kapely mako!mako. Ve čtvrtek má na službě Mixer.cz premiéru jeho sólový videoklip ke skladbě Roots Of The Rhythm.

Foto: Archiv umělce

Devětadvacetiletý En.dru se beatboxu a loopingu věnuje od dvanácti let.

Článek

En.dru se na scéně prezentuje beatboxově-vokální a hudební improvizací s použitím tzv. loopstation, tedy přístroje, na který živě kupí zvukové stopy a z nich pak vytváří skladbu či jam. Jinými slovy je to člověk, který všechny nástroje „hraje“ svými ústy. Stylově se přitom pohybuje v mnoha oblastech: v hip hopu, elektru, jazzu, funky či ethnu.

„Beatboxu a loopingu se věnuju od dvanácti, profesionálně od svých devatenácti let, tedy deset roků. V té době jsem už vystupoval, objevil jsem beatbox jako disciplínu a později jsem se začal věnovat i loopingu, v češtině takzvanému smyčkování,“ říká En.dru.

Roots On The Rhythm je jeho první videoklip. Jeho režisérem je Matěj Chlupáček, postprodukci a grafiku vytvořil Radek Pšurný.

„Celou skladbu jsem nahrál pouze hlasem a ústy, není v ní žádný nástroj,“ vysvětluje En.dru. „V tom duchu bych chtěl později nahrát album. Mělo by být čistě vokální, případně se zajímavými zpívajícími hosty, například s Danem Bártou, se kterým občas koncertujeme. Na námětu videoklipu jsem spolupracoval se svou sestrou. Podporuje princip mé tvorby. Skladba sama je pak oslavou hudby a rytmu. Nabádám v ní lidi, aby se otevřeli muzice a nechali sebou prostupovat rytmus, který dokáže rozhýbat život v našem těle. Díky hudbě, rytmu a tanci cítíme, že žijeme, a třeba i lépe poznáme sebe sama.“

Videoklip je možné zhlédnout zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám