Hlavní obsah

Skupina Pussy Riot na festivalu v Singapuru neuspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská dívčí punková skupina Pussy Riot, jejíž klip Punková modlitba byl na festivalu v Singapuru nominován na cenu v kategorii digitálního umění, nakonec zůstala bez ocenění. „Pro ruskou opozici to byl hit, ale v soutěži uměleckých videí nepřesvědčil,” napsala agentura APA.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Marija Aljochinová (Pussy Riot)

Článek

Pussy Riot se proslavily v únoru 2012, kdy v předvečer ruských prezidentských voleb předvedly v hlavním moskevském chrámu „punkovou modlitbu” Bohorodičko, vyžeň Putina. Šlo podle nich o protest proti výzvám patriarchy pravoslavné církve hlasovat pro Vladimira Putina, ale soud dvě punkerky odsoudil za výtržnost ke dvěma letům vězeňského tábora, třetí dostala podmínku. Čtvrt roku před odpykáním trestu vyšly na svobodu díky amnestii, vyhlášené minulý měsíc parlamentem na Putinův návrh.

Už nominace punkerek na ocenění Prudential Eye Awards v kategorii digitální umění/video vyvolala rozruch v médiích. Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, ještě nedávno trestankyně ve vězeňském táboře, přicestovaly do Singapuru osobně. A ironicky hlásaly, že o slávu „punkové modlitby” se zasloužila nejen skupina Pussy Riot, ale i ruský stát a současný režim. „Vše se stalo ve spolupráci s ruským státem. Možná by tu spolu s námi měli stát i někteří ruští představitelé (...),” řekla Tolokonnikovová podle Hlasu Ameriky.

Singapurský tisk sice označoval ruské punkerky za největší lákadlo akce, nicméně celkovým vítězem se stal australský malíř Ben Quilty. Kromě peněžní odměny ve výši 50 000 dolarů (asi milión korun) se může těšit i na uspořádání výstavy svých děl v prestižní londýnské galerii. Na Rusky nezbyla ani žádná z dílčích cen, dotovaných částkou 20 000 dolarů.

V Singapuru kapela vyšla naprázdno, nicméně loni na filmovém festivalu Sundance, založeném Robertem Redfordem, získal britsko-ruský snímek o Pussy Riot zvláštní cenu poroty.

Reklama

Výběr článků

Načítám