Hlavní obsah

DiCaprio je v novém filmu Vlk z Wall Street

Právo, Věra Míšková

Po roli Howarda Hughese ve filmu Letec a zakladateli FBI ve filmu J. Edgar hraje Leonardo DiCaprio další skutečnou postavu. Pod vedením režiséra Martina Scorseseho ztvárnil Jordana Belforta, gangstera a titulního hrdinu filmu Vlk zWall Street.

Foto: Bontonfilm

Leonardo DiCaprio v novém filmu Vlk z Wall Street

Článek

Belfort, v 90. letech opravdu známý jako vlk zWall Street, vydělával ve dne tisíce dolarů za minutu (někdy i 12 miliónu za tři minuty), a v noci je stejně rychle roztáčel. V jeho kancelářích defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích, on sám souložil s manželkou na matraci z bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém mejdanu ale přichází kocovina...

Foto: Bontonfilm

Leonardo DiCaprio a Margot Robbieová v hlavních rolích filmu Vlk z Wall Street.

Popáté spolu

Scorsese pomohl DiCapriovi po Titanicu a Pláži setřást image zpovykaného idolu dívčích srdcí, když ho obsadil do role drsného irského přistěhovalce ve filmu Gangy New Yorku.

O dva roky později natočili skvělého Letce, v němž Leo plně využil příležitost zachytit mnoho tváří filmového producenta a leteckého magnáta Howarda Hughese.

Následovala Skrytá identita, za kterou dostal jeden z největších režisérů současnosti konečně prvního Oscara. Všichni mu tehdy drželi palce, DiCaprio dokonce veřejně prohlašoval, že pokud mu ho akademie zase nedá, ztrapní se.

„Leo Martyho obdivuje a udělal mu opravdu hotovou kampaň. Přesto – když jsem si šla pro Oscara za střih a ještě jsem nevěděla, jestli bude odměněn i on, měla jsem hrozný strach,“ svěřila se mi na karlovarském festivalu Scorseseho střihačka Thelma Schoonmakerová.

Čtvrtým Scorseseho a DiCapriovým společným filmem byl Prokletý ostrov, a příští týden vstoupí do kin podívaná z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého západu. Jen místo pistolníků na koních se v něm prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu víří vzduchem bankovky.

Foto: Bontonfilm

„Je mi jednasedmdesát let a mám před sebou už jen několik málo filmů. Jak člověk stárne, točit je stále obtížnější. Ale Leonardovo nadšení a elán mi dodává energii alespoň pro dalších pět filmů,“ řekl Scorsese nedávno na filmovém festivalu v Marrákeši.

Bezstarostná jízda

„Mým vzorem byl Gordon Gekko, jak ho hraje Michael Douglas ve filmu Wall Street. A taky Richard Gere coby hrdina z Pretty Woman. Chtěl jsem mít nejlepší úplně všechno – prezidentská apartmá, nejrychlejší ferrari, největší dům na pláži, nejnádhernější blondýnu, nejdražší víno, obrazy, jachtu...,“ vypráví ve své knize Jordan Belfort.

Jeho zběsilou jízdu životem chtěl DiCaprio tlumočit co nejvěrněji. Navázal s ním dokonce přátelství a nosil si z jejich setkání štosy poznámek: „Jeho kniha odráží americkou posedlost zbohatnout za každou cenu. Byl jen malá ryba v obrovském rybníce, motivoval své kluky tak, že jim říkal, že jsou hrdinové, kteří útočí na velké burzovní hráče,“ komentuje Belfortův vzestup Leonardo DiCaprio a dodává: „Chtěl jsem do filmu dostat i intimní detaily, které v knize nebyly.“ Některé scény jsou podle něj na úrovni moderního Caliguly, některé části musely být nakonec kvůli přijatelné přístupnosti z filmu vystřiženy, i tak prý ale bude Vlk z Wall Street aspirovat na titul zhýralý film roku.

Nahoře i dole

V roce 1996 Jordan Belfort u břehů Sardinie elegantně ztroskotal se svou 57metrovou motorovou jachtou, jejíž původní majitelkou byla Coco Chanel. V následujících dvou letech pak šel ke dnu celý jeho byznys: vyhodili ho z asociace burzovních makléřů a v roce 1998 byl zatčen a odsouzen za zpronevěru a praní špinavých peněz. Hrozil mu až třicetiletý trest, ale Jordan Belfort spolupracoval, svědčil proti bývalým kolegům a nakonec si odseděl pouhých 22 měsíců. „Je to sympaťák, mám ho rád. Dodnes si často voláme,“ říká o vyšetřovateli FBI, který ho vyslýchal, a s nímž se posléze spřátelil.

„Jordan byl brilantní chlapík ve světě bez jakékoli morálky. Chytili ho při něčem, při čem se spousta jiných chytit nedala,“ říká o hrdinovi svého filmu Martin Scorsese.

Dnes je Belfortovi jednapadesát let, žije v domě na pláži v Los Angeles a vede více méně skromný, poklidný život. Živí se jako motivační řečník a učí tak ostatní tomu, co sám uměl nejlépe: umění prodávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám