Hlavní obsah

Egona Bondyho oživili ve Švandově divadle

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisérka a herečka Viktorie Čermáková uvede Šamana podle předlohy kultovní postavy undergroundu Egona Bondyho 15. února v suterénním Studiu Švandova divadla.

Foto: Švandovo divadlo

Robert Jašków v hlavní roli

Článek

V hlavních rolích uvidíme Roberta Jaškówa, Kristýnu Frejovou, Jiřího N. Jelínka, Terezu Nádvorníkovou a Víta Kremličku.

Legendami opředený filozof, básník a spisovatel Egon Bondy byl zásadní kulturní osobností 20. století. Většina jeho tvorby beletristické i odborné však byla za komunismu známa jen v úzkém okruhu undergroundu. Teprve v devadesátých letech vyšly desítky jeho textů a o Bondym se začalo učit na univerzitách. Mimořádně vzdělaný autor byl vždy proti establishmentu - kritizoval kapitalismus i estébácký socialismus. Byl také jedním z prvních Čechů, kteří se seriózně zabývali buddhismem.

Bondyho autoportrét 

Kniha Šaman se odehrává v pravěké společnosti, která ale některými jevy nápadně připomíná socialistické Československo. Nemocná společnost, tajná policie, špiclování. Starý vůdce tlupy - Šaman - ztrácí svou moc. Podle některých názorů je tato postava Bondyho autoportrétem.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Dali jsme si za cíl vzývat ducha doby,“ řekla Viktorie Čermáková. „Chceme mluvit o naději a zkáze. O tom, jaký lítý boj člověk musí se sebou vést, aby opravdu poznal sám sebe. A také o tom, jak je těžké pak sám se sebou žít - natož pak žít s těmi ostatními lidmi,“ dodává. Chystané představení režisérka popisuje jako „poetické, chaotické, egocentrické a morálně naléhavé, ale i hudební, záměrně nedůsledné a vědomě prolhané“.

Reklama

Výběr článků

Načítám