Hlavní obsah

Umělec Meese nebude za hajlování potrestán

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý umělec Jonathan Meese nebude nijak potrestán za hajlování v rámci umělecké performance. Státní zastupitelství zastavilo vyšetřování, uvedl ve čtvrtek server Spiegel.

Foto: Profimedia.cz

Jonathan Meese

Článek

V létě 2013 Meese v Národním divadle v Mannheimu několikrát hajloval v rámci hry Generaltanz den Erzschiller. Objevil se tam s figurkou mimozemšťana vyzdobenou hákovým křížem. Podle státního zástupce Andrease Grossmanna nebyla naplněna skutková podstata trestného činu.

Ve velmi podobné kauze Meese už jednou loni vyhrál u soudu v Kasselu. Nacistická gesta, pozdravy a symboly jsou v Německu přísně zakázány, Meeseho právníci ale argumentovali tím, že ústava zaručuje svobodu uměleckého projevu a Meese hajloval v rámci satirického uměleckého výstupu.

Meese v rozhovoru se serverem Spiegel uvedl, že nejde o něj, ale o to, co umělec na pódiu může a co ne. Osobně považuje za šílené, že se to projednává před soudem.

Je znám tím, že se účastnil wagnerovských Bayreuthských hudebních slavností a pracoval tam na provedení Parsifala. Právě skladatel Richard Wagner (1813–1883) byl oblíbencem Adolfa Hitlera a např. v Izraeli byl úplně zakázán po sedm desítek let. Jeho nejlepší díla, jako jsou Bludný Holanďan, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští a operní tetralogie Prsten Nibelungův, dosáhla světové proslulosti. Wagner pobýval i v Čechách, své opery osobně uvedl v Praze a navštívil lázně Teplice. Vydal bohužel také text Židovství v hudbě, kde kritizuje židovské umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám