Hlavní obsah

Bluesman John Mayall v pražském Divadle Archa

V divadelním prostředí pražské Archy vystoupí 16. února bluesman John Mayall. Pro britského hudebníka a zpěváka hrajícího na klávesy a foukací harmoniku to bude první koncert z evropského turné konaného při příležitosti jeho osmdesátin. V Praze se uskuteční pod názvem Trutnoff in Archa, informoval Martin Věchet.

Foto: John Steps/Archa

John Mayall

Článek

„Vzdáme hold tomu, jenž inspiroval vznik trutnovského setkání, a oslavíme s ním jeho neuvěřitelné osmdesátiny,” uvedl Věchet. Dodal, že mimo festival jeho pořadatelé uskutečnili pouze jednou větší samostatný koncert, a to v červenci 2011 vystoupení bývalých členů The Doors Ray Manzareka a Robbie Kriegera. Vstupenky na koncert Mayalla v rámci jeho 80th Birthday Anniversary tour budou stát 850 korun plus poplatky.

Na festivalu v Trutnově vystoupil Mayall letos 16. srpna. Zaplněnému areálu nabídl své hity jako Gimme One More Day, All Your Love nebo The Laws Must Change. Legendární hudebník a učitel Erica Claptona v Česku vystoupil již několikrát, pod širým nebem ale poprvé. „Bylo to skvělé a energické vystoupení. John letos celé festivalové setkání první den zahajoval. Viděl jsem asi pět jeho koncertů, ale dohromady na nich nenapovídal tolik, co letos na Trutnově. Kapela se na vystoupení hodně těšila a bylo to znát,” podotkl Věchet.

Mayall se narodil 29. listopadu 1933 poblíž Manchesteru. Studoval výtvarnou školu, po tříleté službě v armádě a nasazení v Koreji se živil jako grafik. Počátkem 60. let založil kapelu The Bluesbreakers, v níž se vystřídala řada slavných muzikantů. Její nejslavnější éra nastala v roce 1966, když byl jejím kytaristou Eric Clapton, s nímž kapela nahrála posluchači i odborníky nejvíce ceněné skladby. Kromě Claptona a jeho pozdějšího spoluhráče z Cream Jacka Brucea skupinou prošli například Mick Fleetwood či Mick Taylor, který později působil v Rolling Stones.

Mayall vydal přes pět desítek alb a zahrál si s řadou dalších slavných muzikantů, například s Johnem Lee Hookerem, Billym Prestonem, Sonny Boyem Williamsonem či Garym Moorem. Roku 2005 byl vyznamenán Řádem britského impéria.

Reklama

Výběr článků

Načítám