Hlavní obsah

RECENZE: Zakonzervovaní The 1975

Právo, Jaroslav Špulák

Manchesterští The 1975 hráli v Praze poprvé letos v únoru v roli předskokanů krajanů Two Door Cinema Club. Zanechali tehdy dobrý dojem, byť vzpomenout si na jednotlivosti jejich krátkého setu bylo s odstupem času přece jenom poměrně těžké.

Foto: Dirty Hit

The 1975 jsou na scéně už od roku 2002. Existovali ale i pod jinými názvy.

Článek

V září vydali debutové album nazvané prostě The 1975. Písničky Sex, Chocolate nebo naléhavá The City zazářily ve světových hitparádách a album vyšplhalo na první místo prodejních žebříčků ve Velké Británii a Skotsku. V americké rockové hitparádě bylo osmé, v celkovém americkém žebříčku se dostalo až na osmadvacáté místo, což v obou případech není pro anglickou formaci špatné vysvědčení.

Ve středu večer dorazila čtveřice do pražského Rock Café na svůj první samostatný set u nás. Klub vyprodala a připravila si tak dobrou výchozí pozici pro to, aby o svých koncertních kvalitách definitivně přesvědčila.

To se jí ale bohužel nepodařilo. Je to totiž formace závislá na elektronických prvcích ve zvuku, stejně tak na předtočených linkách hudebních i vokálních.

Z alba její skladby znějí svěže, kloubí v sobě prvky elektroniky, indie popu a inspirují se v rocku, punku, funku a místy i v r’n’b. Bohužel je ale tahle kapela naživo až moc závislá na předtočených linkách, a tak vystoupení v pražském Rock Café vypadalo, jako když si doma pustíte její velmi dobré album nahlas a zavřete oči.

U většiny skupin, které jako základní prvek svého soundu využívají rock’n’roll v jeho různých podobách, bývají koncerty možností prezentovat repertoár energicky až divoce. Klasickým příkladem budiž skotští Biffy Clyro, kteří se v polovině listopadu představili v Praze také a jejichž koncertní podoba písniček co do agresivity převyšuje tu studiovou o mnoho desítek procent.

The 1975 nic takového neudělali, oni své písně jen přehrávali. Jejich koncert se tedy postupem času stával rutinním blokem, přičemž ani reakce diváků nebyly bůhvíjak frenetické. Bonusem bylo jen svlečené tělo zpěváka Matthewa Healyho a jeho vlažná komunikace s publikem, pokud zrovna nechtěl od někoho cigaretu.

The 1975 jsou zajímavá kapela. Jejich skladby mají melodickou nápaditost i poutavou atmosféru kloubící živé i syntetické zvukové prvky. Pražský koncert byl však jen konstatováním toho, co o nich víme z alba.

The 1975
Rock Café, Praha, 27. listopadu

Celkové hodnocení: 60%

Reklama

Výběr článků

Načítám