Hlavní obsah

Skupina Kabát: Chceme to s fanoušky zažít znovu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabát se 13. září 2014 představí v Praze na Vypichu. Odehraje tam Po čertech velkej koncert II., kterým naváže na ten premiérový ze září roku 2009. Oslaví navíc pětadvacet let existence a bude propagovat své nové studiové album.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Kabát, zleva Ota Váňa (kytara), Josef Vojtek (zpěv), Milan Špalek (baskytara), Tomáš Krulich (kytara) a Radek Hurčík (bicí)

Článek

V létě jste zakončili turné s big bandem, na které byly různorodé reakce. Jak je s odstupem času hodnotíte vy?

Špalek: Je logické, že když se začne hrát bigbít s trumpetami, ortodoxní bigbíťáci to neskousnou. Ty, kteří jsou zvyklí na klasický Kabát, to asi trochu zaskočilo. Pro nás to ale bylo zábavné, i když se teď zase těším na ten rock’n’roll. Chtěli jsme to udělat jinak. Teď chceme zase nahrát dobrou bigbítovou desku.

Vojtek: Byli jsme zvědaví, jak to lidé přijmou. Chtěli jsme jim ukázat, že když některé naše písničky zahrajeme s big bandem, neztratí na údernosti, ba naopak. Pro nás to bylo naživo super. Někteří lidé ale jiné odstíny svých oblíbených kapel nepřijmou, s tím těžko něco uděláme.

Tušili jsme, že kdybychom jeli klasické kabátovské bigbítové turné, mohly by se ozvat hlasy, že se opakujeme a nic jiného neumíme. Je pravda, že vystoupení s big bandem spousta lidí nepřijala, reakce na první koncerty byly dost rozpačité. Postupem času se ale zlepšoval zvuk koncertu a ohlasy byly už víceméně pozitivní. Myslím si, že většina lidí náš záměr přinést jiný pohled na naši tvorbu přijala.

Váňa: Setkali jsme se na jednom pódiu s jinými muzikanty, často konzervatoristy. To bylo také zajímavé, tím spíš, když jsme zjistili, že mnozí z nich mají horší životní styl než my. Někteří víc pijou, což pro nás byla také zkušenost.

Vyjde z koncertu s big bandem nějaký záznam na DVD?

Vojtek: Nahrávali jsme pražský koncert, takže záznam existuje. Zatím se ale nechystáme vydat ho samostatně. Spíš se někde objeví jako bonus.

Momentálně vydáváte reedici výběrového alba Suma sumárum. V čem je jiné?

Radek Havlíček (manažer): Na původní výběrovce Suma sumárum z roku 2001 bylo jedno album studiové a druhé živé. Starší nahrávky na tom výběru ale zněly hůř než ty novější, v tu dobu jsme nevěděli, co s tím. Na nové verzi jsou všechny nahrávky studiové a zremasterované a přidali jsme DVD s koncertem v pražské Sportovní hale.

Oznámili jste, že se v září příštího roku vrátíte opět na pražský Vypich, kde odehrajete Po čertech velkej koncert II. Co vás k tomu vedlo?

Krulich: Koncertem na Vypichu oslavíme pětadvacet let existence. Je to ideální příležitost se k tak velké akci zase vrátit, protože když budeme chtít na Vypichu slavit třicetiny, tak už některým z nás bude přes padesát a bůhví, co v té době bude. Před čtyřmi lety dopadl koncert na Vypichu skvěle, všechno se povedlo. Chceme to tedy s našimi fanoušky zažít znovu. I kdyby jich přišlo méně.

V čem se bude nadcházející koncert na Vypichu lišit od toho prvního?

Krulich: V první řadě představíme nové pecky. Budeme si tam moci poprvé naživo vyzkoušet, jak budou znít.

Havlíček: Změnou bude i to, že jsme pozvali dánskou skupinu D.A.D. Máme ji všichni rádi. A postavíme velkou scénu, což se samozřejmě očekává. Bude to výjimečné a naprosto neopakovatelné. Předpoklad je takový, že pódium budeme stavět až čtrnáct dnů.

Do té doby nebude Kabát hrát?

Vojtek: Když nebudu počítat naše vystoupení příští týden na vyhlášení ankety Český slavík a v prosinci pro Kapku naděje, tak v Čechách mít do Vypichu koncert nebudeme. 26. června 2014 zahrajeme s D.A.D. na slovenském Topfestu.

Nebude se vám po živém hraní stýskat?

Špalek: Teď určitě ne, protože připravujeme novou desku. Když na ní makáme, nemůžeme mezitím koncertovat, to nejde. Jindy nám ale živé hraní při delších pauzách samozřejmě chybí jako každému muzikantovi.

Jak se přípravy nové desky daří?

Hurčík: Máme už deset písniček, zatím bez textů. A vznikají další.

Špalek: Každý týden uděláme nějakou novou a v následujících dvou třech měsících budeme skládat dál. Potom vybereme ty nejlepší a já začnu psát texty.

Všiml jsem si, že od pátku fungujete na Facebooku…

Špalek: Ano, od 15. listopadu je Kabát konečně na Facebooku. S fanoušky se dnes nejlépe komunikuje přes sociální sítě, jinak to asi nejde. Telefonovat si s nimi nemůžeme. Rozhodli jsme se tedy, že si uděláme oficiální facebookový profil.

Váňa: Vedlo nás k tomu i to, že pod našimi jmény vystupoval někdo jiný. Mě osobně třeba dost rozčilovalo, když se přes Facebook falešného Oty Váni někdo zeptal, jaké krabičky používá, a on odpověděl nějakou pitomost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám